Boekrecensie: Turks fruit. Een Beeldroman - Dick Matena


48 jaar na het uitbrengen van de roman ‘Turks fruit’ van de Nederlandse auteur Jan Wolkers, heeft striptekenaar Dick Matena dit klassieke meesterwerk bewerkt tot een beeldroman.

Iedereen kent wel ‘Turks fruit’, Jan Wolkers’ meest gelezen en meest vertaalde boek uit 1969.

 

Deze autobiografische roman geldt nog steeds als een klassiek meesterwerk en werd in 1972 verfilmd door Paul Verhoeven met Monique van der Ven en Rutger Hauer in de hoofdrollen. Het boek was vooral bekend van de vele seks-scènes, iets wat eind jaren zestig ongezien en voor velen choquerend was.

 

Met het verwerken van ‘Turks fruit’ naar een beeldroman is Matena niet aan zijn proefstuk toe. In 2003 verscheen het eerste deel van de stripversie van Gerard Reve's ‘De Avonden’, waarin hij de complete roman verwerkt tot beeldverhaal en die datzelfde jaar bekroond werd met de Bronzen Adhemar . Het vierde en laatste deel verscheen in 2004. Datzelfde jaar verscheen de verstripping van ‘Christmas Carol’ van Charles Dickens. Verder maakte Matena een driedelige versie van Jan Wolkers' roman ‘Kort Amerikaans’ en bewerkte hij ‘Kaas’ van Willem Elsschot tot een stripverhaal.

 

‘Turks fruit’ is een liefdesroman over de jonge beeldhouwer Erik, een naamloze ik-verteller in het boek. Hij ontmoet zijn grote liefde Olga en beleeft er een fantastische en amoureuze zomer mee. De twee smoorverliefden trouwen met elkaar, dit tegen de zin van Olga’s rijke ouders. Het is vooral Olga’s moeder die een afkeer heeft van Erik.

 

Alles gaat goed met het koppel, tot dat Olga tijdens een diner zit te flirten met een andere man. Erik is in alles staten, hij slaat haar en Olga verlaat hem en gaat terug bij haar moeder wonen…

 

De 74-jarige Dick Matena heeft met ‘Turks fruit. Een Beeldroman’ een indrukwekkende graphic novel gemaakt. Elke bladzijde bevat vier illustraties die betrekking hebben op het verhaal dat je die pagina leest. Zo bevat het boek ruim 700 kunstwerkjes van de hand van een van Nederlands grootste striptekenaars.

 

‘Turks fruit. Een Beeldroman’ is uitgebracht in een apart formaat,  is gedrukt op dik papier en heeft een luxueuze harde kaft. Het voorwoord wordt verzorgd door Karina Wolkers, echtgenote van Jan die in 2007 overleed.

 

ISBN: 9789029091473 - Gebonden - 188 blz. - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Meulenhoff