Johan de Vos schrijft met ‘Het boek van Sint-Niklaas’ een boek over de Wase hoofdstad


“Sint-Niklaas is als een inwonende tante: ze is                                                ambetant, nors en slecht gekleed”


'Deze stad werkt op mijn zenuwen. Haar voorkomen, haar lucht, haar geluiden en geuren veroorzaken gevoelens van afkeer. En dan is er nog die mentaliteit. Maar ik woon er en blijf er wonen. Ik ervaar Sint-Niklaas als een inwonende tante: ze is ambetant, maar ik heb haar nodig, voor het geld en omdat ze op het huis let als ik er niet ben.'

 

Dat staat er op de achterflap van ‘Het boek van Sint-Niklaas’, het nieuwste boek van Johan de Vos (1942), te lezen. En geef nu toe, deze inleiding smaakt naar meer, dus gingen wij Johan de Vos opzoeken in ‘zijn’ stad en we vroegen hem wat er dan aan de hand is met Sint-Niklaas en zijn inwoners. 

 

Centraal

“Mijn vrouw en ik woonden in het historische centrum van Brugge, we woonden nadien een tijdje in Brussel en zijn in 1965 verhuisd naar Sint-Niklaas, waar we ondertussen al 52 jaar wonen.

Geef nu toe, de stad is toch niet mooi en toch heb ik voor Sint-Niklaas gekozen. Ik was docent in Brussel en in Antwerpen, ik werkte voor alle mogelijke tijdschriften en was directeur van de academie. Sint-Niklaas was voor mij de ideale stad qua ligging. We zijn er minder dan 50 kilometer verwijderd van Brussel, Gent en Antwerpen."

 

Nors

“Er is een groot verschil tussen Sint-Niklaas en andere Vlaamse steden. Ik probeer in mijn boek in 12 hoofdstukken een beeld te schetsen over de stad en hoe het is om te leven in Sint-Niklaas.

 

Zo heeft de stad een andere mentaliteit, de mensen zijn er veel norser dan elders. Ze zijn hier niet betuttelend, vragen nooit ‘Hoe gaat het met je?’ Een Sint-Niklazenaar zal zich niet belachelijk maken of overdreven vriendelijk zijn."

 

Kledij

"Wat me ook opvalt is dat de mensen hier slechter gekleed zijn dan de mensen in andere Vlaamse steden. Ik bedoel daarmee minder verzorgd, informeel en gewoontjes. Dat is een heel interessant sociologisch verschijnsel, zeker als je er van uitgaat dat mensen hun uiterlijke verschijning aanpassen aan de omstandigheden en aan hun bezigheden, maar ook aan hun relatie tot de plaats waar ze zich bevinden. Die plaats is op dat moment de openbare ruimte van Sint-Niklaas. Ik vind de mentaliteit hier  zeer opmerkelijk, sommigen kunnen niet tegen, ik heb mezelf aangepast.”

 

Een groot en leeg marktplein

“De Grote Markt is zo geconstrueerd om er jaarlijks ballon op te kunnen laten gaan, als het weer het toelaat tenminste. Het ‘evenementenplein’ zoals het tegenwoordig heet, is een lelijk ding. Ik loopt er zowat elke dag voorbij, in het begin dacht ik dat we er misschien wat aan moesten wennen maar nu kan ik alleen maar zeggen dat het een misbaksel is.

 

Auto’s staan er in de file, fietsers en voetgangers zijn er ongelukkig. Wanneer het glad vallen de mensen op de Grote Markt,: onlangs hebben ze 30 extra personeelsleden moeten inschakelen om al de mensen die op de Markt gevallen waren te verzorgen.

 

Ik kan de architect die de Grote Markt ontworpen heeft niets verwijten. Het moest een plein worden waar de ballonnen kunnen opgaan, het stadsbestuur heeft de plannen goedgekeurd en de verantwoordelijkheid ligt bij hen.”

 

Ankerstraat

“De Ankerstraat vind ik de meest typische straat van de stad. Vroeger was dat dé winkelstraat van Sint-Niklaas Hier had je exclusieve winkels en de betere boetieks. Door de werken in de straat, die twee jaar duurden, werd het een onbereikbare straat en zijn de winkeliers weggetrokken. Nu vind je er nog een Turkse kapper, een supermarkt met Oost-Europese producten, een tapijtenzaak en de psychiatrische instelling Sint-Lucia.

 

Elke keer als ik in de Ankerstraat kom, val ik van de ene verbazing in de andere. Er valt altijd iets waar te nemen: dit is er veranderd en daar is er weer iets bijgekomen. En dat is typisch aan Sint-Niklaas.”

 

‘Het boek van Sint-Niklaas’ is een geen liefdesverklaring aan de stad. Johan de Vos vertelt zonder omwegen wat hij van de stad vindt. Een boek over asbest, religies, de blokken van Amelinckx, de wijken met hun eigen mentaliteit en vooral over de inwoners.

 

Ontdek de stad die dit jaar 800 jaar jong is, bekijk de dingen door de bril van de auteur en ervaar hoe de stad leeft en geleefd wordt. ‘Het boek van Sint-Niklaas’ is een interessant boek, het leest vlot en het boek is er voor iedereen en niet alleen voor de Sint-Niklazenaars!

 

isbn: 9789462670921 · paperback - 208p. · prijs: € 20.00 - Uitgeverij EPO

Meer info vindt u HIER