‘Avonturen in het Westen’ en ‘Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith’ opnieuw uitgebracht


Vorig jaar vierde Lucky Luke zijn zeventigste verjaardag en werden er voor de ‘poor lonesome cowboy’ diverse festiviteiten georganiseerd. Ook de volledige stripreeks wordt voor deze gelegenheid opnieuw uitgegeven en in een nieuw jasje gestoken.

 

De 73 originele albums verschijnen in een nieuwe, uniforme stijl: een nieuwe vertaling, nieuwe lettering, nieuwe covers en een opeenvolgende nummering.

 

Vanaf 1 februari liggen er met de  albums ‘Avonturen in het Westen’ en ‘Zijne keizerlijke hoogheid Smith’ opnieuw twee titels in de winkel.

 

'Avonturen in het Westen' is het vierde album uit de stripreeks en werd getekend en geschreven door Morris. Het stripalbum, dat voor het eerst in 1952 uitgebracht werd, bevat drie korte verhalen: ‘De terugkeer van Joe Tigger’, ‘De round-up!’ en ‘De grote kamp’.

 

In ‘De terugkeer van Joe Tigger’ komt Lucky Luke op weg naar het stadje Nugget Gulch ene John Smith tegen, een bandiet die zich voordoet als een brave cowboy.

In Nugget Gulch wordt er een paardenrace gehouden ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de stad. Beide cowboys schrijven zich in. De hoofdprijs bedraagt 500 dollar, zowel Luke als Smith kunnen het geld goed gebruiken en hopen de race te winnen.

John weet dat Jolly Jumper veel sneller is dan zijn eigen paard en heeft een plannetje om alsnog de race te winnen…

 

Het verhaal van ‘De Round-up’ gaat over het bijeendrijven van het vee, een jaarlijkse gewoonte in de lente. De kalveren worden gebrandmerkt om te weten bij welke ranch ze behoren. Enkel de beste cowboys komen in aanmerking voor deze klus. Lucky Luke komt aan bij een ranch en vraagt aan de baas of hij zijn hulp kan gebruiken…

 

In ‘De grote kamp’ komt Lucky Luke de beresterke Percival Belden tegen. Luke stelt Percival voor om samen naar Clover Valley te rijden, daar daagt de kampioen Killer Kelly iedereen uit om tegen hem te boksen. Wie hem kan verslaan verdient 10.000 dollar!

Percival is in de wolken, als hij wint kan hij dankzij het geld trouwen met zijn verloofde. Samen met Lucky Luke start hij de trainingen…

 

Avonturen in het Westen / Softcover / 48P / € 6.95 / ISBN 9789031434701 / Uitgeverij: Dupuis

‘Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith’ is het vijfenveertigste album in de Lucky Luke-stripreeks. Het werd geschreven door René Goscinny en getekend door Morris en werd uitgebracht in 1975.

 

Lucky Luke is samen met zijn paard Jolly Jumper op een verlaten weg en geniet van de rust. Tot er een koets met een uitgebreid escorte hem passeert. Onze stripheld volgt de koets en komt aan in het stadje Grass Town.

 

Daar woont de steenrijke Dean Smith, hij heeft een fortuin verdient en is meer dan een beetje gek. Smith beschouwt zichzelf als keizer van de Verenigde Staten. Het hele stadje weet dat Smith gek is en laten hem zijn rol als keizer spelen.

 

Alles verloopt rustig in Grass Town, tot Butch Cassidy, een verlopen desperado, te horen krijgt dat Smith een heus leger met kanonnen en soldaten heeft. Cassidy heeft een plan, hij raakt tot bij de keizer en kan hem overtuigen om de plaatselijke bank te beroven…

 

‘Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith’ bevat een knotsgek verhaal en is toch gebaseerd op waargebeurde, historische feiten. Het album bevat een goed verhaal, met de nodige humor en met in de hoofdrol uiteraard Lucky Luke, mét sigaret.

 

‘Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith’  / Softcover / 48P / € 6.95 / ISBN 9782884713979 / Uitgeverij: Lucky Comics