Regisseur Peter Brosens stelt zijn film ‘King of the Belgians’ voor in Siniscoop in Sint-NiklaasRegisseur Peter Brosens is vooral bekend voor zijn documentaires. Sinds 2006 maakt hij ook samen met zijn echtgenote Jessica Woodworth langspeelfilms. Hun eerste speelfilm ‘Khadak werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de Luigi De Laurentiis prijs voor beste filmdebuut. Daarna volgde ‘Altiplano’ (2009) en in 2012 ‘La Cinquième Saison’.

 

Peter Brosens kwam zijn nieuwste film  'King of the Belgians’ voorstellen in Siniscoop in Sint-Niklaas.

 

Een fictieve koning

Peter vertelt: “Het verhaal gaat over de fictieve koning Nicolas III, die verloren loopt in de Balkan en iets van het leven ontdekt.  De koning is op staatsbezoek in Turkije en Duncan Lloyd,een Britse cameraman, is mee om in opdracht van het paleis een documentaire te maken over de koning, dit om zijn imago wat op te fleuren. Tijdens het staatsbezoek krijgen ze het bericht dat België uiteengevallen is en de koning wil zo snel mogelijk naar huis. Maar door een zonnestorm ligt het luchtverkeer plat. Duncan Lloyd bedenkt een vluchtplan om in België te geraken. In deze tocht door de Balkan ontdekt de koning iets van het leven. “

Siniscoop-manager Yves Elegeert en Peter Brosens
Siniscoop-manager Yves Elegeert en Peter Brosens

Eyjafjallajökull

“Het idee voor deze film is ontstaan wanneer ik op vakantie in Albanië was en er een krantenartikel las over Toomas Ives, de toenmalige president van Estland. De president was op staatsbezoek in Istanbul toen de vulkaan Eyjafjallajökull uitbarstte en hij dringend moest terugkeren naar Estland. Omdat vliegen uitgesloten was, kochten ze toen in allerijl een minibus om de Balkan mee te doorkruisen.  

 

Ik dacht laten we een fictieve Belgische koning in Istanbul droppen, een natuurramp en een politieke crisis aanwakkeren en de koning noodgedwongen naar huis laten keren, incognito.

 

In deze film hebben wij de president vervangen door een koning omdat de koning niet kan kiezen voor zijn job en de vulkaan hebben we vervangen door een zonnestorm.

Deze film maken is een heel avontuur geweest. Het is een interessant gegeven om een documentaire in een film te stoppen. De film ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië en draait op alle grote filmfestivals ter wereld.”

Roadmovie

‘King of the Belgians’ is een roadmovie waarin een ingedommelde koning het leven en zichzelf ontdekt. Het is een volledig fictief verhaal, zo spreekt mijn koning goed Nederlands, terwijl zijn Frans niet zo goed is en hebben we ervoor gekozen om Wallonië onafhankelijk te verklaren. Maar we wilden het verhaal toch geloofwaardig houden.

 

Het scenario is chronologisch gedraaid, wat zeer zelden gebeurt en sommige personages in de film spelen gewoon zichzelf. Zo is de burgemeester van het dorp in de film ook de echte burgemeester.

 

We hebben gefilmd in Mini Europa, Turkije en Bulgarije. We hebben het koningspaar uitgenodigd voor de première in Venetië, de Belgische première in Gent en dan nog eens in de Bozar, maar ze zijn niet op de uitnodiging ingegaan.

 

Er komt een vervolg op  ‘King of the Belgians’, het wordt een geografisch van de reis van de koning dat zich afspeelt op een eiland in Kroatië", aldus regisseur Luc Brosens.