'Het smelt' van Lize Spit, het meest opvallende literaire debuut van 2016


Op 14 januari verschijnt Het smelt van Lize Spit, het meest opvallende literaire debuut van 2016

 

Een meisje van amper 1 meter 58 uit een klein Vlaams gehucht komt met een debuut zo dik als een wetboek en zo meedogenloos als een beul. De zelfverzekerde en volwassen toon, de krachtige plot, de omvang – Lize Spit is niet te vergelijken met andere jonge debutanten en daarom zeer interessant voor onze rubriek 'Boek in de kijker'!

 

Sinds ze de verhalenwedstrijd WriteNow! won zaten alle grote uitgevers achter haar aan. Zonder nog maar een boek te hebben gepubliceerd, werd ze geroemd in de pers. Na een strijd tussen zes uitgevers koos ze voor de minst voor de hand liggende optie, de gloednieuwe uitgeverij van de makers van Das Magazin enLiteraturfest.

Lize Spit noemt haar roman niet per se autobiografisch, maar zeker persoonlijk.

OVER HET BOEK

Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp?

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze.

 

Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

 

Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die 478 pagina’s lang niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: Het smelt is een roman die je verslagen achterlaat.

 

OVER DE SCHRIJVER

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie en publiceerde onder andere in Het Liegend Konijn, De Gids en Das Magazin. In 2013 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van WriteNow!

 

ISBN: 9789082410617 - 478 blz. - Prijs: € 22.50 - Uitgeverij: Das Mag Uitgevers