Boekrecensie: Zitten is het nieuwe roken - Katja de Bruin


Katja de Bruin is redacteur van de VPRO Gids en heeft met ‘Zitten is het nieuwe roken’ een nieuw boek geschreven.

 

In dit boek schrijft ze dat staan veel gezonder is dan zitten. Katja ging ten rade bij experts en interviewde mensen met staande en zittende beroepen zoals kappers en vrachtwagenchauffeurs.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat wie lang neerzit een verhoogd risico loopt op o.a. diabetes, hart-en vaatziekten, lage rugpijn, depressie en zwaarlijvigheid.

 

‘Zitten is het nieuwe roken’  is geen lifestyleboek met tips om vaker uit je stoel te komen, het is ook geen droge opsomming van feiten en cijfers, al staan die wel in het boek. Katja schrijft in haar boek dat ze zeker niemand wil bekeren, maar raadt de lezer toch aan het eens te proberen, meer staan kost echt geen moeite en is het proberen waard.

Het verhaal leest gemakkelijk en staat boordevol tips een weetjes.

Wist je dat ...

 

- Door elke dag drie uur te staan, verbrand je jaarlijks ruim drie kilo vet.

- Wie structureel meer dan tien uur zit, kan daar vroeg of laat de medische rekening voor gepresenteerd krijgen.

- Elk uur dat zittend wordt doorgebracht door personen ouder dan 25 verkleint de levensverwachting met 21,8 minuten. Het roken van een sigaret verkort de levensverwachting met 11 minuten.

- Voor Nederlanders was de opzienbarendste conclusie dat wij van alle Europeanen het meest blijken te zitten. Dat resulteerde in vrolijke krantenkoppen als ‘Nederland is kampioen … bankzitten!’ Maar liefst 25% van de Nederlanders zit 8,5 uur per dag of langer.

- Vroeger, tot pakweg 1900, werd in elk normaal Nederlands kantoor voornamelijk staand gewerkt aan een soort lessenaar.

Iedere dag zijn we met onze gezondheid bezig. We letten op wat we eten, we sporten met enige regelmaat en houden de balans tussen werk en privé in de gaten. Is er een nieuw dieet, dan willen we dat best proberen.

 

Eén ding in ons leefpatroon hebben we nog niet aangepast: we zitten veel te vaak en veel te lang. In de auto of het openbaar vervoer op weg naar het werk, achter het beeldscherm, tijdens de lunch en bij iedere vergadering. Katja de Bruin hoopt met haar boek mensen aan te zetten om meer te staan en zo een gezonder en beter leven te bekomen.

 

Zitten is het nieuwe roken €15,00 - ISBN 978 90 445 3694 2  

e-boek €7,99 -ISBN 978 90 445 3695 9