De duivelskunstenaar - Matthias Rozemond


Ter gelegenheid van het Bosch 500-jaar schreef Matthias Rozemond een roman over het leven en werk van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch (ca. 1450-1516).


Den Bosch, voorjaar 1481. Jeroen van Aken komt na zeven jaar straatarm terug uit Venetië. Hij trekt voorlopig in bij zijn oudere broer Goessen, die een schildersatelier heeft en getrouwd is met Jeroens jeugdliefde Kathelijne. Zij haalt Jeroen over weer te gaan schilderen: het drieluik waar zijn broer niets in ziet.

 

De aantrekkingskracht tussen Jeroen en Kathelijne is onverminderd groot. Maar hij worstelt met zijn gevoelens en twijfelt aan zijn talent. Wanneer het laatste paneel van het drieluik zijn voltooiing nadert, staat Jeroen voor een onherroepelijke keuze.

 

Matthias Rozemond (1962) studeerde Duitse taal-en letterkunde. Eerder verschenen sterke literaire thrillers van zijn hand alsook de lovend ontvangen historische roman De Rattenlijn (2012). In 2016 verschijnt zijn nieuwste boek De duivelskunstenaar: een unieke historische roman over Jeroen Bosch, de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar van Nederland. Matthias Rozemond woont in Haarlem met zijn vrouw en twee kinderen.  

 

2016: Jeroen Bosch-jaar

In 2016 herdenkt Den Bosch het vijfhonderdste sterfjaar van Jheronimus Bosch. Het hele jaar zal in dat teken staan, met als hoogtepunt de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Het Noord-Brabants museum van 13 februari t/m 8 mei.

 

Matthias Rozemond, De duivelskunstenaar - Gebonden | € 19,99 | ca. 288 blz. | ISBN 978 90 245 7093 5 | Luitingh-Sijthoff

Ook verkrijgbaar als e-book.