Boekrecensie: Stille Grond - Hilde Vandermeeren 


Hilde Vandermeeren studeerde psychologie en gaf jarenlang les in het secundair onderwijs. In 2001 debuteerde ze met ‘Een vroege zomer’. Sindsdien publiceerde ze al meer dan 50 kinder- en jeugdboeken. Vele van haar boeken werden vertaald en ze won diverse literaire prijzen.

 

In 2013 nam haar carrière een nieuwe wending. Ze debuteerde met de literaire thriller ‘Als alles duister wordt’. Hiermee won ze de Hercule Poirot publieksprijs 2013 en stond op de longlist van de Diamanten Kogel 2013.

In 2014 verscheen ‘De Toeschouwers’ en in 2015 ‘Stille Grond’.

 

Het verhaal

Glasgow 1983. Edward en Janice Thompson wonen met hun kinderen, de tweeling Rosie en Ruby en Eve, in een rustige buurt in Glasgow. Aan hun familiegeluk komt een einde wanneer in de nacht van 4 op 5 november de zesjarige Rosie uit haar slaapkamer verdwijnt.

 

Het politieonderzoek naar de verdwijning heeft geen resultaten opgeleverd.

Het onderzoek is al een lange tijd op ‘on hold’ gezet en de familie Thompson heeft zich erin berust dat ze Rosie nooit zouden terugkrijgen. Sinds de verdwijning is Ruby, de tweelingzus van Rosie, opgehouden met praten en in zichzelf gekeerd. Ze werd opgenomen in een psychiatrische instelling. Eve, de drie jaar jongere zus groeit op in een gebroken gezin. Haar hele leven lang blijft de onwetendheid wat er met haar zus gebeurd is aan haar knagen.

 

Dertig jaar later, Eve werkt als docent wiskunde aan de Universiteit van Glasgow. Op 5 november 2013 wordt Eve’s leven grondig overhoop gehaald nadat dominee Donald Cunningham in het biechtboek in zijn kapel op de kliffen in Glendale een boodschap vindt van een onbekende. De boodschap luidt: ‘Het spijt me wat er gebeurd is met Rosie Thompson. Moge God me vergeven’.

 

Omdat het politieonderzoek geen vruchten heeft afgeleverd besluit Eve om zelf actie te ondernemen. De zoektocht naar de anonieme schrijver in het biechtboek verloopt niet zonder gevaar. Op haar zoektocht komt Eve in aanraking met Carol en Fergus en hun dochter Zöe.

 

Het gezin is lid van ‘De orde van het Licht’ en leeft in een afgesloten wereld. Het is hen verboden om contact te hebben met niet-ingewijden (al degene die niet tot de sekte behoren). Ze leven in een streng regime en moeten zich aan de Leefdoelen houden.

 

Eve gaat tot het uiterste om antwoorden te vinden op haar vragen. Maar zal ze ooit de antwoorden vinden waar ze naar op zoek is?

‘Stille Grond’ speelt zich af in Schotland en bestaat uit twee verhaallijnen. We maken kennis met enerzijds de familie Thompson, waarvan hun dochtertje Rosie spoorloos is verdwenen. Door dit drama is het gezin volledig uit balans getrokken. Ieder gezinslid verwerkt zijn verdriet en pijn op hun eigen manier. Ook de onwetendheid wat er gebeurd is met Rosie is zenuwslopend. Want niemand weet of ze nog in leven is of niet.

 

Anderzijds maken we kennis met Fergus, Carol en hun dochter Zöe. Dit gezin is aangesloten bij een sekte ‘De orde van het licht’. Ze mogen alleen contact hebben met de andere volgelingen van de sekte en leven daardoor in isolement.

 

Voor Hilde is ‘Stille Grond’ haar meest persoonlijke boek tot nu toe. Want net zoals Ruby en Rosie is Hilde zelf de helft van een eeneiige tweeling.

In deze  spannende zoektocht beschrijft Hilde op een prachtige manier de sterke band tussen tweelingen.

 

De personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal  bestaat uit korte hoofdstukken, die telkens zo spannend afsluiten dat je niet anders kan dan verder lezen. Het is met zoveel inlevingsvermogen geschreven dat je zelf precies deel uitmaakt van het verhaal. Je gaat mee op zoek naar wat er in het verleden gebeurd is, maar telkens je denkt dat je het antwoord gevonden hebt, zit je op een verkeerd spoor.

 

Dit bloedstollend en aangrijpend verhaal over verdwijning, het leven in een sekte en de band tussen tweelingen mag zeker niet ontbreken in je boekenkast.

 

Voor mij was het de eerste kennis met haar werk en ik was meteen verkocht. Hopelijk moeten we niet te lang wachten op een vierde thriller van Hilde Vandermeeren. Ik kijk al vol verwachting uit...

 

ISBN: 9789021458632 - Paperback - 288 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Uitgeverij Q