Boekrecensie: IJslands Gambiet - Dominique Biebau 


Dominique Biebau kon dankzij crowdfunding bij uitgeverij Vrijdag debuteren in 2013 met de roman ‘Trage Wegen’. Sinds april 2015 ligt zijn tweede roman in de winkelrekken met als titel ‘IJslands Gambiet’.

 

‘IJslands Gambiet’ speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en vertelt het verhaal van de Russische meestervervalser, spion en schaker Maxim Boelgakov. Maxim staat bekend als de man zonder handschrift. Hij kan het handschrift van iemand anders probleemloos kopiëren. Maxim heeft vele gezichten maar ook veel vijanden.

 

Op jonge leeftijd werd hij verplicht om voor de Russische geheime dienst als spion te werken en documenten te vervalsen. Maxim komt terecht in een wereld waarin hij niemand kan vertrouwen, zelf eigen familie niet. Het enige wat telt is overleven. Ook wordt hij ingehuurd door de Franse geheime dienst, waar hij de hooggeplaatste geheimagent  monsieur Luchenne leert kennen. Maxim wordt verliefd op Marguerite, de dochter van Luchenne. Hij moet echter met veel pijn in het hart de liefde van zijn leven achterlaten, maar vergeten zal hij haar nooit.

 

Het computertijdperk kwam er aan en Maxim werd overbodig. Hij vond snel iets anders, ditmaal als ging hij aan de slag als meestervervalser.

Maar dan wordt Maxim Boelgakov vermoord teruggevonden in een hotelkamer in Reykjavik. In zijn rechterhand houdt hij een bundel papieren vast. Deze bundel papieren is een cryptisch manuscript, waarin Boelgakov zijn levensverhaal vertelt en zijn eigen moordenaar aanwijst.

 

Een anonieme speurder neemt zijn intrek in hetzelfde hotel en in dezelfde kamer waarin Maxim vermoord is. Hij heeft de opdracht om de moordenaar te zoeken. De enige aanwijzing die het speurder heeft is het manuscript. Maar de pagina’s waarin Maxim zijn moordenaar onthuld ontbreken...

Zal de speurder erin slagen om de moordzaak te ontrafelen?

 

‘IJslands Gambiet’ is een kruising tussen een spionageverhaal en een liefdesverhaal en zit genieus in elkaar. Dit krachtig en boeiend verhaal is geschreven in de vorm van een schaakspel en wordt verteld deels door de ogen van de anonieme speurder en deels door Maxim zelf in de vorm van het manuscript. Samen met Maxim maken we een reis door Europa. Van Rusland naar Parijs, Brussel, Amsterdam en eindigen in Reykjavik.

 

Het verhaal bestaat uit 64 hoofdstukken die zijn getiteld van A1 tot en met H8. Dit is niet toevallig, want op een schaakbord zijn er 64 schaakvelden. Als een titel van een hoofdstuk onderlijnd is, betekent het dat er een schaakstuk in verborgen zit. Maar wees gerust. Om dit boek te lezen en de moordenaar te ontcijferen moet je geen schaakkenner zijn.

 

Ook de titel heeft met schaken te maken. IJslands Gambiet is een schaakterm: het is een strategie waarbij een speler een pion opoffert om zo meer ruimte voor zijn andere stukken te krijgen.

 

Dit boek is meer dan een roman. Het is een lees- en doeboek. ‘IJslands Gambiet’ staat garant voor spannende uren leesplezier, maar ook puzzelplezier. Nestel je in de sofa met een kopje koffie, een dekentje, dit boek en pen en papier en ga zelf op zoek naar de moordenaar.

 

De oplossing zit verborgen achteraan in het boek in vier verzegelde pagina’s. Als je de oplossing zelf niet kunt vinden, moet je de pagina’s opensnijden.

 

Eerst was ik wat bang om het boek te beginnen, omdat ik niets van schaken ken. Ik wist eigenlijk niet wat ik kon verwachten. Ik kan je alvast vertellen dat ik de oplossing gevonden heb, zonder de sleutel te openen. Dit boek heeft mij geboeid van het begin tot het einde.

 

ISBN: 9789460010682 - hardcover - 200 blz. - Uitgeverij Vrijdag