An Bogaerts brengt met ‘Kilocomplot’ de                                        dieetproblematiek in kaart


Biologe en journaliste An Bogaerts heeft een grote interesse voor evolutionaire gedragsbiologie. Ze werkt sinds tien jaar als lifestylejournaliste voor onder andere De Morgen, De Standaard en De Tijd, waar ze ook uitvoerig bericht over trends over eten.

 

Woensdag 28 januari stelde ze met trots haar boek ‘Kilocomplot’ voor in Antwerpen. Voor de gelegenheid waren stand-upcomedian en ex-klasgenoot Bart Cannaerts en Mark Nelissen, professor in de gedragsbiologie aanwezig en spraken vol lof over An én haar nieuwe boek.

Mark Nelissen, An Bogaert en Bart Cannaerts
Mark Nelissen, An Bogaert en Bart Cannaerts

Met haar boek ‘Kilocomplot’ beschrijft An Bogaerts de zin en vooral de onzin over diëten. Want een soepdieet, een Proteïnedieet of een dieet op basis van Gin-tonic (!), dat is toch flauwekul!

 

Voor het schrijven van dit boek heeft An Bogaerts twee jaar lang boeken en wetenschappelijke artikels gelezen en samen met tal van Belgische wetenschappers gepraat over de bizarre haat-liefderelatie die we hebben met eten.

 

An kwam tot de vaststelling dat de wetenschappers het er over eens zijn over gezond eten en diëten, ze veroordelen alle dieethypes en zijn niet overtuigd van zogenaamde restrictiediëten. Ondanks hun wetenschappelijke kennis en onderzoeken, worden ze niet gehoord, terwijl de diëten van bekende Vlamingen en andere dieetgoeroes wel een enorm platform krijgen.

Met dit boek probeert An Bogaerts de wetenschap in dit debat een stem te geven. Die wetenschap begeeft zich vaak op de grens tussen biologie en psychologie.

 

Want waarom maken we zoveel slechte beslissingen wanneer het op eten aankomt? En hoe komt het toch dat we zo moeilijk van een lekkere hamburger, een verfrissend ijsje of een vettig pak frieten kunnen blijven? Waarom kunnen wij als intelligente mensen niet beter inschatten hoeveel we van die dingen mogen eten? Vanwaar komt die drang naar ongezonde voeding? En hoe kunnen we die omzeilen?

An Bogaerts geeft antwoorden op deze prangende vragen. Wetenschappelijk onderbouwd, maar met een humorsausje en zin voor relativering.

 

‘Zes kilo kwijt op twee weken!’ ‘Een bikinilijf in drie weken!’ ‘Drie maten slanker in vier weken!’ Allemaal onzin, en we weten het. De Heilige Graal van een slank leven bestaat niet. Voor je nog maar eens beslist iets nieuws te proberen om af te vallen, lees eerst dit boek!

 

‘Kilocomplot’ is een boek dat geen menu’s of lijstjes met goed en slecht eten bevat. Het is geen dieetboek, maar laat ons even stilstaan en beseffen waar we mee bezig zijn en het brengt informatie over ‘etenswijsheid’.

“‘Kilocomplot’ maakt ons bewust van de psychologische spelletjes die supermarkten, restaurants en dieetgoeroes met ons spelen. En vooral: het psychologische spelletje dat we met onszelf spelen wanneer we op dieet gaan. Wil je (nogmaals) op dieet gaan? Lees dan eerst het ‘Kilocomplot’ en na het lezen van dit boek zal eten nooit meer hetzelfde zijn . Het zal beter zijn!””, aldus An Bogaerts.

 

Paperback , 208 p. | ISBN: 9789492159274 | € 19.99 |

Ebook | ISBN: 9789492159281 | € 9.99

Uitgeverij: Horizon