DVD tip: Les Revenants (Rebound) - Seizoen 2


Het verhaal

 

Wat voorafging

Het tweede seizoen van de Franse successerie, Les Revenants, opent zes maanden na de bovennatuurlijke meteorologische fenomenen waar het eerste seizoen mee afsloot. In een Frans dorp nabij de Alpen zijn een aantal doden terug tot leven gekomen, onder wie schoolmeisje Camille, seriemoordenaar Serge (Guillaume Gouix) en de bleke Victor. Ook Lucy (Ana Girardot), een serveerster die door Serge wordt gedood, staat weer op uit de dood. Zij lijkt inzicht verworven te hebben in wat er precies gaande is en overtuigt Simon om zijn wederhelft, Adèle (Clotilde Hesme), achter te laten.

 

Terwijl de inwoners zich schuilhouden in het cultureel centrum, arriveert Lucy samen met een nieuwe horde ‘teruggekeerde doden’, waaronder de moeder van Camille en de vroegere beschermengel van Victor. Ze eist Camille en Victor op en wil ook de (ongeboren) baby van Adèle en Simon met zich meenemen, maar stuit op de plaatselijke rijkswachters. Tijdens de volgende ochtend wordt het stadje blank gezet door een overstroming, waarna zowel de wetsdienaars als de levende doden blijken verdwenen te zijn…

Nu

In de eerste aflevering van dit tweede seizoen komen we te weten dat de rijkswachters en de teruggekeerde doden nog steeds spoorloos zijn. De vallei is gedeeltelijk overstroomd, maar enkele inwoners zijn gebleven in de hoop dat hun verdwenen geliefden opnieuw iets van zich zullen laten horen.

 

De dam wordt sinds de overstroming onder strikt toezicht gehouden. Het leger heeft de controle van een stadsgedeelte overgenomen en is iedereen aan het ondervragen. De militairen weten echter alleen maar dat er een onverklaarbare overstroming is geweest en dat er een aantal mensen zijn verdwenen. Net als het grote publiek zijn ze zich niet bewust van het feit dat enkele mensen zijn opgestaan uit de dood.

 

Het onderzoek naar de oorzaak van de overstroming wordt geleid door de enigmatische Richard Berg (Laurent Lucas), die meer blijkt te weten over wat er eigenlijk aan de hand is. Ondertussen verloopt de zwangerschap van Adèle behoorlijk problematisch. Ze wordt geplaagd door nachtmerries en wanneer de foetus in haar buik vreemde capriolen begint uit te halen, moet ze naar het ziekenhuis worden gebracht om haar bevalling in te leiden.

 

Ook Jérôme (Frédéric Pierrot) is in het stadje gebleven, in de hoop dat hij zijn dochter, Camille, en zijn vrouw zal kunnen terugvinden. Jammer genoeg verwaarloost hij daarbij zijn andere dochter, Lena (Jenna Thiam), die nog elke dag naar het politiebureau trekt om te vragen of er nieuws is rond haar zus en moeder.

Wat niemand aanvankelijk vermoedt, is dat de levende doden zich erg dichtbij schuilhouden, wachtend op het juiste moment om weer tevoorschijn te komen. Bovendien beginnen er in en rond het dorp steeds meer onverklaarbare dingen te gebeuren…

 

Het eerste seizoen van Les Revenants liet de kijkers achter met heel wat onbeantwoorde vragen die in deze jaargang aan bod komen. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de rijkswachters die door Lucy (Ana Girardot) en haar on-dode volgelingen zijn meegenomen? Waarom wilde de plaatselijke bevolking 35 jaar geleden al dat Victor en zijn familie het stadje zouden verlaten? Hoe is Serge (Guillaume Gouix) een seriemoordenaar geworden? Wie is precies dieren aan het doden? Het zijn allemaal verhaallijnen die in dit tweede seizoen opnieuw onder de loep worden genomen.

 

De serie

Les Revenants (in de Benelux ook uitgegeven als Rebound) is een van de meest succesvolle Franse series ooit. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige film van Robin Campillo uit 2004, maar staat daar verder volledig los van. Meer, zelfs: enkel acteur Frédéric Pierrot, die in de film de rol van Gardet vertolkte, maar in de serie aantreedt als Jérôme, speelde mee in het origineel.

 

Toen producer Jimmy Desmarais het idee opperde om een hele reeks te baseren op de premisse uit de film, toonde Canal+ al snel interesse. Het productieteam geraakte echter telkens opnieuw teleurgesteld met de scenaristen die werden gepolst… tot de producers in 2010 de film Simon Werner a disparu van Fabrice Gobert zagen en besloten om de jonge filmmaker aan te trekken als bedenker, regisseur en leider van het schrijversteam.

In de aanloopperiode waren er al enkele personages bedacht, maar toch kreeg Gobert de ruimte om zijn eigen stempel te drukken op het verhaal. Hij besloot om de sfeer erg intiem te maken en om het aantal personages dat terug tot leven kwam te beperken, zodat hun verhaallijnen ruimte konden krijgen om te ademen. Er werd voornamelijk opgenomen in een oud bassin in Haute-Savoie en de Schotse groep Mogwai werd aangetrokken om de soundtrack te schrijven.

Tijdens het schrijven van de eerste aflevering, besloten de scenaristen bovendien dat het boeiender zou zijn als de doden aanvankelijk niet zouden weten dat ze overleden waren, wat meteen voor een spanningsboog zorgde die meteen meer dan 1,4 miljoen Canal+-kijkers bij de keel wist te grijpen – het tweede beste resultaat ooit voor een nieuwe reeks op dat kanaal. Ook de critici waren enorm lovend: het eerste seizoen haalde 92% op metacritic.com en sleepte verschillende prestigieuze prijzen in de wacht, waaronder een internationale Emmy.

 

De gevolgen bleven niet uit: in 2013 kondigde Fremantle Media een Amerikaanse remake (The Returned) aan, die dit jaar werd uitgezonden, en ook de Italiaanse en Russische tv kocht al de rechten voor een adaptatie.

Ondanks – of misschien eerder omwille van – het succes van Les Revenants, duurde het 3 jaar voor deze tweede jaargang kon verschijnen. Zowel Gobert als zijn schrijversteam en Canal+ zelf wilde voldoende tijd nemen om een geweldig product te kunnen afleveren en dat is ook gebeurd. 

 

 

 


Artistieke Fiche

 

Anne Consigny: Claire

Clotilde Hesme: Adèle

Céline Sallette: Julie Meyer

Frédéric Pierrot: Jérome Séguret

Laurent Lucas: Berg

Grégory Gadebois: Toni

Guillaume Gouix: Serge

Pierre Perrier: Simon Delaitre

Ana Girardot: Lucy Clairsene

 

 

 

Technische specificaties

Release: 26 januari 2016

Speelduur: 400 minuten (8 x 60 minuten)

Taal: Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Beeldformaat: 16:9 (dvd en Blu-ray), 1080p (Blu-ray)

Audio: Dolby Digital 5.1 (dvd), DTS 5.1 (Blu-ray)

 

Regie: Fabrice Gobert, Frédéric Goupil

Scenario: Coline Abert, Fabien Adda, Audrey Fouché, Fabrice Gobert

Cinematografie: Patrick Ghiringhelli

Montage: Bertrand Nail, Gwen Mallauran