Boekrecensie: Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen - Vera Van Renterghem


Auteur Vera Van Renterghem heeft met ‘Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen’ een boek geschreven voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Het boek bevat een goed verhaal over een 13-jarige jongen die in een bejaardentehuis (!) woont.

 

Het verhaal

De 13-jarige Oscar woont samen met zijn papa in een bejaardenhuis. Papa is directeur van ‘Het Kraaiennest’, een klooster dat omgebouwd werd tot een tehuis voor ouderlingen, en omdat papa dicht bij zijn werk wil wonen, hebben ze er hun eigen kamer in een apart gedeelte van het gebouw.

 

Oscar heeft niet altijd gemakkelijk, hij wordt op school gepest en thuis voelt de jongen dat zijn papa de waarheid verzwijgt over de dood van mama, die twee dagen na zijn negende verjaardag is gestorven.

 

Oscar woont dus in een bejaardenhuis waar de gemiddelde leeftijd tachtig bedraagt, in een gebouw dat tot de nok gevuld is met scheten en scheldwoorden, met kommer en kwel maar ook met vrolijkheid en vriendschap. Oscar heeft er met de oud-militair Karel, de gekke professor Otto en Lise zelfs drie goede vrienden.

 

In het bejaardenhuis wonen er verder enkele rare types. Zo zijn er Francis, de man die beweert een broer te zijn van Napoleon en Madeleine, die nylonkousen over haar armen trekt. Om maar te zwijgen over Julia, die steeds opnieuw Oscar verdenkt dat hij haar geld gestolen heeft en de strenge zuster Mathilde, die Oscar liever kwijt dan rijk is.

 

Het leven van Oscar wordt grondig door elkaar geschud wanneer graaf Janssens de Groeninghe de ten Beeck in ‘Het Kraaiennest’ komt wonen. De graaf is een zeer rijk man en vraagt aan papa om zijn geld de volgende dag naar de bank te brengen.

Wanneer Oscar ‘s anderendaags na schooltijd thuis komt, staat zuster Mathilde hem op te wachten. Papa zit in de gevangenis. Hij wordt beschuldigd van diefstal en poging tot moord op de graaf. Volgens de graaf wou papa hem vergiftigen en is er een half miljoen euro verdwenen.

 

Oscar kan niet geloven dat zijn papa een dief en een moordenaar is en gaat samen met Otto, Karel en Lise op onderzoek uit. De vier proberen de waarheid te achterhalen. Met de hulp van zijn drie bejaarden vrienden komt Oscar zelfs te weten wat er met zijn mama echt gebeurd is…

 

‘Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen’ is een heerlijk boek van Vera Van Renterghem, die eerder de boeken ‘Giftig’, ‘Rood’, ‘Coke’ en ‘Vrijdag is de Hel is minder heet’ voor Young Adults schreef. ‘Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen’  is een boek met de nodige dosis humor over een jongen die probeert uit te zoeken wie zijn moeder en vader echt (geweest) zijn.

 

Een van de centrale thema's van het boek betreft de wonderbaarlijke band tussen verschillende generaties. In het boek wordt de verbondenheid tussen ouderen en jongeren op een positieve wijze in het daglicht gezet.

 

Vera Van Renterghem heeft het verhaal zo opgebouwd dat je je geen enkel moment verveelt en als lezer ben je al snel in de ban van de avonturen van Oscar. ‘Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen’ is dan ook een uitstekend boek dat je het liefst in een ruk wilt uitlezen!

 

ISBN 978-94-6131-608-0 - Hardcover - 260 blz. - Prijs: € 15,99 - Leeftijd: 12+ - Uitgeverij: Van Halewyck