Boekrecensie: Confituur van Jam Jam - Danny De Winter & Katrien Maes


Danny De Winter en Katrien Maes groeiden  op  ‘den buiten’ op en kregen er van jongsaf de liefde voor de natuur met de paplepel mee.

Eerst openden ze een een fruit- en groentenwinkel, daarna ging er voor Danny en Katrien met ‘Het Landhuys’ in Ruddervoorde een droom in vervulling. Daar heeft het koppel met ‘Jam Jam’ een heuse confituurwinkel, waar maar liefst 150 verschillende soorten confituren en geleien worden verkocht.

 

Intussen maken Danny en Katrien al jaren artisanale jams met fruit en bloemen uit hun eigen tuin. Rond ‘het Landhuys’ is er een druivenserre, een moestuin en kruidentuin aanwezig net zoals een boomgaard met meer dan 70 oude fruitbomen. ‘Jam Jam’ is een begrip geworden en elke zaterdag is de winkel open voor de klanten.

 

Confituur van Jam Jam

Danny en Katrien doen werkelijk alles zelf: van recepten bedenken, de perfecte glazen bokalen vinden tot en met urenlang in de potten roeren. En nu hebben ze met ‘Confituur van Jam Jam’ een boek uit met een dertigtal recepten om thuis zelf de heerlijkste confituur te bereiden, dit in combinatie met bijhorende hapjes en drankjes.

 

Slechts 30% suiker

Daar waar bij de grote confituurproducenten een kilo suiker bij een kilo fruit wordt toegevoegd, gebruiken ze bij  ‘Het Landhuys’  slechts 30% suiker en worden de overige suikers vervangen door appels en kweeperen. De appels worden gekookt tot ze zacht zijn en worden gezeefd door een neteldoek.

De verkregen pulp wordt meegekookt en zorgt voor een heerlijke en minder suikerrijke confituur. Met het sap wordt dan weer appel- en kweeperengelei gemaakt.

 

In het boek vinden we verrassende en originele recepten voor het bereiden van o.a. confituur van peer en honing, aardbeienconfituur met rozenblaadjes, confituur van bloedsinaasappel en whiskey, confituur van vijgen, peer en walnoot en viooltjesgelei.

Ook gerechten waarbij confituur wordt gebruikt staan in het boek. Van een pannenkoek met confituur van krieken en amandel, bruschetta met tomaat, ansjovis en tomaat-basilicumconfituur tot gehaktballen met kriekensaus.

 

‘Confituur van Jam Jam’ is dé bijbel voor zij die graag zelf confituur maken. Duidelijke recepten met mooie foto’s maken u wegwijs in de wereld van gelei en confituur. Ontdek zelf alle tricks en tips van Danny en Katrien in ‘Confituur van Jam Jam’. Zij leren ons dat er véél meer is dan alleen de ‘klassieke’ confituur die we dagelijks op onze boterham smeren!

 

ISBN: 9789401441391 - Hardcover - 128 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo