Marc de Bel schrijft met 'Mette' zijn 150ste boek 


Zondag 20 september stelde Marc de Bel zijn 150ste boek ‘Mette’ voor in het Red Star Line Museum in Antwerpen.


Negentwintig jaar geleden schreef Marc de Bel zijn allereerste boek ‘Het ei van oom Trotter’. Marc de Bel is een kinderboekenschrijver maar de laatste jaren schrijft hij ook romans voor tieners. Zijn romans zijn eveneens geschikt voor volwassenen.


Omdat ‘Mette’ het zijn 150ste boek is, had uitgeverij Van Haelewyck voor een enorme taart gezorgd. Iedereen, ook Marc, smulde na afloop van deze heerlijke taart!

Marc de Bel vertelt: “‘Ule. Ik was 14 in 1914’ is het verhaal over mijn grootmoeder Mijn allernieuwste boek ‘Mette’ is het vervolg hierop.


Het verhaal gaat over mensen die emigreren naar Amerika. Ik ben een jaar bezig geweest met de synopsis en ben in het Red Star Line Museum geweest voor research. Dat was nodig, want hier in het museum voel je de sfeer van hoe het was toen. Wat mij heel erg heeft aangegrepen zijn de douches.”

“Het was heel goed dat ik hier ben geweest en mijn boek via deze verhalen en ervaringen kon neerschrijven. Want als ik een boek schrijf, leef ik volledig mee in die tijd. Bij Mette leefde ik in het jaar 1920.

 

Of er van ‘Mette’ een vervolg zal komen, betwijfel ik. Momenteel liggen er 34 synopsis te wachten, waaronder een toekomstroman voor jongeren vanaf 13 jaar.

 

Ik schrijf geen boeken waar in geen binding mee voel, dan begin ik er niet aan. Eén boek heb ik geschreven voor het geld, omdat ik thuis zes monden moest vullen. Maar de andere 149 boeken heb ik uit mezelf geschreven”, aldus Marc de Bel.

Dievoorstelling van het nieuwe boek van Marc de Bel ging gepaard met een leuke wedstrijd. De winnende fans (jong én minder jong) konden hun vraag persoonlijk stellen aan Marc en kregen een gesigneerd exemplaar mee naar huis. 


Het verhaal

Lente 1920. Vlaanderen likt nog volop zijn wonden na de Eerste Wereldoorlog, terwijl de Spaanse griep almaar meer slachtoffers maakt. Het zijn harde tijden, vooral voor de boeren. Graanoogsten mislukken door langdurige regenval, de aardappelen rotten op de modderige velden en nieuw zaai- en plantgoed wordt onbetaalbaar.


De toekomst ziet er dus niet bepaald rooskleurig uit voor boer Fiel Boevers, die tot overmaat van ramp zijn vrouw en zijn oudste dochter verliest. Met de moed der wanhoop probeert hij met zijn zoon Berre en jongste dochter Mette de steeds korter wordende eindjes aan elkaar te knopen.

En ondertussen is het in Amerika zoveel beter. De mensen verdienen er veel meer dan in Vlaanderen en alles is er de helft goedkoper. Ze hebben er zelfs land te veel … Maar Amerika is ver en de overtocht is duur.


Toch wagen steeds meer Vlamingen de oversteek naar het Beloofde Land. Ook bij Fiel rijpt het voornemen om de boerderij te verkopen en samen met Berre en Mette te emigreren. Mette zou dit fantastisch hebben gevonden, ware het niet dat ze sinds kort smoorverliefd is. Op Dree. En hij op haar. Ze kan natuurlijk in Vlaanderen blijven, maar ze heeft haar moeder op haar sterfbed beloofd altijd goed voor Berre te zorgen, dieeen beetje mentaal minder gehandicapt is. Ze staat dus voor een hartverscheurende keuze …


ISBN: 978-94-6131-398-0 - Paperback met flappen - 424 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Van Haelewyck


Bekijk alle foto's op onze facebookpagina: