Arthur Japin schrijft met 'De gevleugelde' een historische roman


Tijdens het Eilandfestival in Antwerpen stelde de Nederlandse auteur Arthur Japin zijn nieuwste boek 'De Gevleugelde' voor.


Het verhaal gaat over Alberto Santos-Dumont, die opgroeit in afzondering in Brazilië.Zijn enige afleiding zijn de romas van Jules Verne, waarvan niemand hem vertelt dat ze verzonnen zijn.


Hij besluit te worden als de ontdekkingsreigers over wie hij leest en droomt ervan om, zoals zij, te kunnen vliegen.

Wanneer hij op zijn achttiende een fortuin erft en zich vestigt in het Parijs van de belle époque, blijkt de werkelijkheid volstrekt anders dan hij hoopte. Tussen de mensen kan hij niet aarden en hij wil maar één ding: omhoog! 

Hij bevestigt zijn stoelen en tafels aan het plafond en dineert hangend. Daar ook ontvangt hij Albert Chapin, een stalknecht die hij in dienst neemt als mecanicien. De twee worden onafscheidelijk. Samen bouwen ze de eerste bestuurbare ballon en later het eerste vliegtuig.

In 1932, terug in Brazilië, wordt hij gevierd als uitvinder en is hij een volksheld, maar zijn vinding is een oorlogswapen geworden. Dictator Vargas bombardeert er zijn tegenstanders mee vanuit de lucht. Gedesillusioneerd slaat Santos-Dumont de hand aan zichzelf. Maar zijn hart krijgt geen rust. Dat begint, letterlijk, aan een jarenlange tocht. 

 

Tijdens het Eilandfestival werd Arthur Japin geïnterviewd door Dirk Leyman over deze schitterende, historische roman. Na afloop signeerde hij met alle plezier zijn boeken.

 

ISBN: 9789029538961 - Gebonden - 319 blz. - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: De Arbeiderspers


Bekijk alle foto's op onze facebookpagina: