Carll Cneut bekroond met prestigieuze Cultuurprijs


Minister van Cultuur Sven Gatz reikte op zondag 20 september de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Literatuur uit aan de Gentse illustrator Carll Cneut.


De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen. Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen.


De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waar zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Carll Cneut kreeg een bronzen beeldje van kunstenaar Philip Aguirre en 12.500 euro.

Carll Cneut is geboren in Roeselare in 1969 en opgegroeid in Wervik. Hij studeerde Grafische vormgeving in Gent. Hij doceert Illustratie aan de KASK en werkte al voor vele buitenlandse uitgeverijen.


Sinds 1996 heeft Carll 18 prentenboeken en 4 dichtbundels geïllustreerd, naast bijdragen in een aantal andere boeken. Vertalingen van zijn boeken verschenen in 35 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Mexico, Brazilië, Japan, Korea, Australië en de VS. Zijn boeken werden al meer dan 170 keer vertaald!

In 2009 ontving Carll o.m. de Gouden Uil en de Woutertje Pieterse Prijs. Hij is ook bekroond met de Prix Octogone, tweemaal met de Boekenpauw, het Zilveren Penseel en de Bratislava Gouden Plaque en driemaal met de Boekenpluim. Zijn werk werd twee keer geselecteerd voor de Original Art-tentoonstelling in New York.


Bekijk alle foto's op onze facebookpagina: