Boekrecensie: Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin - Deel 2 


Bij Uitgeverij Dupuis verschijnen er dit jaar elf Franquin-integrales. Elf luxueuze boeken van de striphelden Robbedoes en Kwabbernoot.

 

Deze reeks integrale bundelingen zoomt in op de Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin. Op dit moment zijn er twee delen verschenen. De recensie van het eerste deel vindt u HIER.

 

Het tweede deel van deze prachtige reeks bevat de twee stripverhalen ‘De roof van de Marsupilami’ en ‘De horen van de neushoorn’.

 

De roof van de Marsupilami

‘De roof van de Marsupilami’ is verschenen in het weekblad Robbedoes van 3 april 1952 tot 13 november 1952. Het werd als album uitgebracht in 1954.

De Marsupilami wordt al snel een publiekslieveling, al had André Franquin niet de intentie om het dier als een vast personage aan de reeks toe te voegen.

 

Op het einde van het vierde album wordt de Marsupilani opgesloten in een hok in de dierentuin, maar Franquin is een dierenvriend en wou niet dat het verhaal van dit opmerkelijk dier uit het oerwoud van Palombië zo eindigde. Hij voelt zich niet gelukkig aan het einde van zijn vorig verhaal en zoekt dringend naar een manier om het dier terug te bevrijden. En dat gebeurt in het album ‘De roof van de Marsupilami’.

In dit vijfde verhaal van Franquin denken Robbedoes en Kwabbernoot er aan om de Marsupilami terug naar Palombië te brengen. Ze gaan naar de Zoo en treffen daar een triestige en treurende Marsupilami aan.

 

Hun besluit staat vast, het zielige beest moet terug naar het oerwoud gebracht worden, daar waar het thuis hoort. Maar onze twee striphelden weten nog niet hoe ze het gaan aanpakken.

 

Ze komen terug thuis en krijgen telefoon van de directeur van de dierentuin. Hij meldt het slechte nieuws dat de Marsupilami gestorven is. Wanneer Kwabbernoot en Robbedoes bij de dierenarts van de Zoo aankomen, is het lijk spoorloos verdwenen.

 

Dit is de start van een spannend verhaal met onze twee helden in de hoofdrol. Kunnen ze de dader vinden en is de Marsupilami wel écht dood?

De Hoorn van de Neushoorn

 

Het tweede album in ‘Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin 2’ is ‘De hoorn van de neushoorn’, verschenen als vervolgverhaal in het weekblad Robbedoes van 4 december 1952 tot 23 juli 1953 en in 1955 als album uitgebracht door Uitgeverij Depuis.

 

In dit zesde album van Franquin maken we voor het eerst kennis met Ijzerlijm, de jonge en knappe journaliste van Humo, en duikt voor het eerst de legendarische Tarbot op in de stripreeks.

 

Het verhaal van ‘De Hoorn van de Neushoorn’ begint wanneer Kwabbernoot van zijn baas verneemt dat zijn artikels voor Humo saai zijn, dat de redactie een nieuwe verslaggever hebben aangenomen en dat hij wel eens ontslagen zou kunnen worden.

 

Kwabbernoot blijft niet bij de pakken zitten en heeft een geweldig plan. Samen met zijn vriend Robbedoes wil hij inbreken in de ‘Galerij Grand Bazar’. Robbedoes gelooft zijn oren niet en wil helemaal niet meewerken aan zo’n plan. Maar Kwabbernoot heeft een brief geschreven naar de directie waar in staat dat de inbraak enkel bedoeld is om een reportage te maken.

 

‘s Nachts vliegen ze met de Kwabberhefschroef naar de Galerij. Daar aangekomen merken ze al snel dat ze niet de enige inbrekers zijn. De nachtwakers liggen er vastgebonden, in een kast zit Kogels, de piloot die we nog kennen uit ‘Robbedoes en de erfgenamen’ en maken kennis met Ijzerlijm, de nieuwe journaliste van Humo.

 

Samen met Ijzerlijm proberen Robbedoes en Kwabbernoot de bandieten te verschalken. Dit is de start van een nieuw avontuur, dat hen zelfs naar Afrika brengt…

 

Deze heruitgave van de avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot is het ideale moment om ze in huis te halen. Naast de twee verhalen per boek staan er nog enkele bladzijden achtergrondinformatie over de strip. Interessante weetjes, verhalen, originele tekeningen, covers en foto’s. Deze informatie vormt zeker een meerwaarde voor de reeks.

 

De verhalen zijn ongeveer 60 jaar oud en zijn nog steeds een plezier om te lezen. Franquin had veel verbeelding en bracht met de graaf van Rommelgem, Spip de eekhoorn, journaliste Ijzelijm, de Marsupilami en vele anderen leuke en grappige figuren tot leven in zijn boeken.

 

'Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin', een must voor elke stripliefhebber!

 

Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin 2 - ISBN: 9789031434091 - Hardcover - 132 blz. - Prijs: € 22,50 - Uitgeverij: Dupuis