Boekrecensie: Relikwie - Bart Debbaut


‘Relikwie’ is het achtste boek van Bart Debbaut. Zijn vorige boeken werden door pers en publiek enthousiast onthaald, zo werd zijn derde thriller ‘De Facebookmoorden’ door thrillerboek.nl verkozen tot beste Nederlandstalige thriller.

 

Naast thrillers schreef Bart ook nog een bijzondere literaire novelle met als titel ‘Als ik wakker word ga ik dood’ en ‘En toen schiep God Kevin’ een satirische roman.

 

Het verhaal

Sandra Van der Meer werkt in boekhandel ‘t Kofschip. Ze is getrouwd met Johan en samen hebben ze 2 kinderen. Op haar wekelijks zwemuurtje maakt ze kennis met de knappe weduwnaar Bram. Sandra het gesprek met Bram fijn en voelt meteen vlinders in haar buik.

 

Om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur beslist ze om in te gaan op zijn avances en begint een romance. En dit juist op het moment dat er in het dorp een kinderverzorgster door een onbekende man vermoord is. En de moordenaar is nog niet van plan om te stoppen na zijn eerste moord. Hij is nog op zoek naar mooie vrouwen.

 

In de boekhandel waar Sandra werkt zijn de moorden het gespreksonderwerp van de dag. Bram wordt erg bezitterig tegenover Sandra. Met al hetgeen dat er gebeurd is in het dorp heeft ze twijfels. Ze beseft dat ze eigenlijk Bram niet goed kent, misschien is hij wel de onbekende moordenaar. Ze krijgt spijt dat ze heeft toegegeven aan haar gevoelens en wil een einde maken aan hun relatie.

 

Al gauw slaat de sfeer om en wordt deze affaire een beklemmende bedreiging zowel voor Sandra als voor haar gezin met alle gevolgen van dien…

 

‘Relikwie’ is de zesde thriller van Bart Debbaut. Deze psychologische thriller is een heel herkenbaar en actueel verhaal over een seriemoordenaar en een vrouw die vreemdgaat. Het verhaal gaat over de gevoelens en angsten die het vreemdgaan met zich meebrengen, maar ook de gevaren van de sociale media worden aangehaald. Na dit verhaal ga je zeker goed nadenken vooraleer je je leven te grabbel gooit op Facebook, Twitter, Instagram,..

 

Met dit boek heeft Bart gekozen om geen politieonderzoek met John Leyssens en Mieke Van Cattendyck te verwerken in zijn verhaal maar dieper in te gaan op de gevoelens van de twee hoofdrolspelers Sandra en Bram.

Als lezer zit je mee in het hoofd van de hoofdpersonages. Je volgt hun doen en denken en krijgt een volledig beeld wat zich in hun hoofden afspeelt. Je gaat met de seriemoordenaar op bezoek bij zijn slachtoffers en je ervaart hun angsten.

 

Ook bij Sandra voel je de vlinders in haar buik, haar opgejaagde ademhaling en haar angsten. Je probeert zelfs Sandra te waarschuwen voor het onheil dat haar te wachten staat...

 

Bart heeft in dit verhaal veel muziek verwerkt. Omdat de muziek een bepaalde sfeer oproept en belangrijk is in de hoofden van de personages heeft Bart Debbaut voor een primeur gezorgd. Speciaal voor dit boek heeft Bart een soundtrack gemaakt die je tijdens of na het lezen kan beluisteren via Spotify of YouTube.

 

‘Relikwie’ is een parel van een thriller die niet in je boekenkast mag ontbreken.Spanning vanaf de pagina verzekerd en die verzwakt op geen enkel moment. Als je aan deze thriller begint, lukt het niet meer om te stoppen met lezen. Vergeet zeker niet te blijven ademen, want door al die spanning zou je dit vergeten...

 

Ik raad je aan om de muziek tijdens het lezen te beluisteren. Het is echt een bijzondere ervaring die je hebt omdat de gevoelens van de hoofdpersonages door deze muziek extra benadrukt worden.

 

’Relikwie’ is een boek dat blijft nazinderen in je hoofd. Een aanrader!

 

ISBN: 9789401432658 - Paperback - 356 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo