DVD recensie: Dagen zonder lief - Felix Van Groeningen


‘Dagen zonder lief’ van Felix Van Groeningen uit 2007 is bij Lumière verschenen onder het label ‘Cinema Selection’.

 

‘Cinema Selection’ bevat een collectie van zeer gewaardeerde titels. Een mooie reeks van films waaronder o.a. ‘Leviathan’, ‘The Iron Lady’, ‘Rabbit Hole’, ‘The King’s Gardens’ en ‘Café Derby’ zijn opgenomen.

 

Het verhaal

Wanneer Zwarte Kelly (Wine Dierickx), die ondertussen blonde haren heeft, na drie jaar terugkomt uit Amerika merkt ze al snel dat er veel veranderd is. Ze komt aan in haar thuisstad Sint-Niklaas en aan het station ontmoet ze toevallig Frederic (Jeroen Perceval).

Frederic geeft haar een lift en vertelt Zwarte Kelly dat hij een relatie heeft met Ingrid (Charlotte Vandermeersh). Het blijkt al snel dat Frederic onder de sloef ligt bij rijke en snobistische Ingrid.

 

Het nieuws dat ze terug in het land is komt al snel aan de oren van haar ex-lief Kurt (Pieter Genard). Kurt is inmiddels  getrouwd met Blonde Kelly (An Miller) en de twee hebben een zoontje van één jaar.

Verder is er nog Nick (Koen De Graeve), die een café uitbaat. Hij is nog altijd de losbol die het leven niet au sérieux neemt.

Patrick is er niet meer, die heeft vorig jaar zelfmoord gepleegd, om duistere redenen.

 

Met de terugkeer van Zwarte Kelly gaan de vrienden terug in de tijd. Er komen terug allerhande zaken en emoties van vroeger terug boven. Het lijkt er op dat de vrienden de tijd van toen terug kunnen halen, maar hoe meer ze elkaar zien, hoe meer sluiers er van vroeger worden opgelicht.

Zwarte Kelly beseft dat het nooit meer wordt zoals vroeger…

In ‘Dagen zonder lief’ maakt regisseur Felix Van Groeningen een sfeerbeeld over een groepje jonge mensen die in hun studententijd een vaste kliek vormden, maar met de jaren veranderd zijn. Het is een warme, oprechte en vaak ontroerende film, zo uit het leven gegrepen. Velen zullen zich herkennen in de situaties waarin de vrienden zich bevinden.

 

De film wordt niet alleen geregisseerd door een van Vlaanderens topregisseurs, ook de cast is fantastisch. Wine Dierickx speelt perfect haar rol als Zwarte Kelly en Pieter Genard vertolkt op verbluffende wijze de rol van haar ex-lief Kurt.

Dankzij deze dvd release is ‘Dagen zonder lief’ voor velen een aangename kennismaking met de tweede langspeelfilm van Felix Van Groeningen.

 

Het is een perfecte keuze van Lumière om deze Vlaamse film op te nemen in hun ‘Cinema Selection’.

 

Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5425019010201

Regisseur: Felic Van Groeningen

Acteurs: Wine Dierickx, An Miller, Jeroen Perceval, Charlotte Vandermeersch, Koen De Graeve, Pieter Genard

Duur: 100 minuten

Taal: Vlaams

Ondertiteling: Engels en Frans

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Leeftijdsindicatie: Vanaf 6 jaar

 

‘Dagen zonder lief’ is uitgebracht door Lumière en is verkrijgbaar op dvd.