Boekrecensie: Witte Warmte - Dimitri Casteleyn


Dimitri Casteleyn (1966) besloot na een succesvolle carrière als televisiemaker voor de VRT (productiehuis De Raconteurs met o.a. Drie generaties, Meneer de Burgemeester en Grand Central Belge), zich volledig toe te leggen op het schrijven. Van zijn hand verschenen eerder al de filosofische verhalenbundel ‘Een mooie verrassing’ en de dichtbundel ‘Omgekeerd’. In 2013 debuteerde hij met de roman ‘De Verjaardag’, wat meteen een schot in de roos was.

In februari verscheen zijn tweede roman ‘Witte Warmte’.

 

Victor Sluis, professor aan een gerenommeerde Katholieke universiteit in Leuven, is een intellectueel en beredeneerd man, maar ook een controlefreak. Victor staat nu voor een belangrijke uitdaging in zijn leven. Hij heeft een spin-off opgericht onder de naam ‘Nano Services’, een bedrijf dat gericht is op de Nano-technologie.

 

Victor wil met zijn bedrijf verder uitbouwen waaraan hij jarenlang aan gewerkt heeft en ziet zijn kans om snel rijk te worden. Hij en zijn vrouw Sophie zijn in de wolken in tegenstelling tot hun 18-jarige dochter Eline. Die studeert psychologie in Leuven en is op kot. Voor haar is er een totaal nieuwe wereld opengegaan die ze voorheen niet kende. En deze wereld bevalt haar prima.

 

Nu pas beseft ze dat ze veel te beschermend is opgevoed. Dit zorgt ervoor dat de band tussen vader en dochter is vertroebeld. Sophie zit er middenin en doet voortdurend haar best om de twee met elkaar te verzoenen. Nu Eline met volle teugen van haar vrijheid geniet, wordt ze voor de eerste keer verliefd op Jan-Willem. Maar aan Eline haar geluk komt snel een einde wanneer haar vader op de hoogte is van hun relatie. Want Victor controleert niet alleen de levens van Sophie en Eline, maar ook dat van Jan-Willem. Victor maakt een keuze die de toekomst van Eline en Jan-Willem voorgoed veranderd….

 

Dimitri Casteleyn heeft een vlotte pen en schuwt geen zware thema’s. Hij heeft de gave om de thema’s ecologie, wetenschap, ethiek en maatschappelijke problematiek op een boeiende manier in zijn verhaal te verweven. Dit  tragisch verhaal over een vertroebelde relatie tussen een vader en dochter, die beiden op hun manier op zoek zijn naar vrijheid, is een heel herkenbaar verhaal en doet de lezer nadenken over de huidige maatschappij waarin we leven.

 

Aan bod komt ook de klimaatverandering en dat deelnemen als proefpersoon voor wetenschappelijk onderzoek zowel voor-  als nadelen kan hebben. Je merkt dat aan deze roman veel research werk is voorafgegaan. De manier waarop hij deze zware thema’s in een verhaal verwerkt is subliem. Ook de personages zijn heel herkenbaar weergegeven.

 

‘Witte Warmte’ is net als de eerste roman van Dimitri Casteleyn een groot succes. Het boek prijkt al wekenlang in de Top 10 Fictie en twee weken na de verschijning ging het boek al in derde druk.

 

Dit boeiend en beklijvend verhaal is een echte aanrader en blijft nog lang nazinderen.

 

ISBN: 9789022332283 - Paperback - 230 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Manteau