DVD recensie: DVD box 10 Years Movies that Matter


De stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, bestaat tien jaar en om deze verjaardag vieren brengt de stichting  in samenwerking met distributeur Cinéart een DVD-box uit.

 

De stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, wil ogen openen voor mensenrechten en doet dit door de vertoning van speelfilms en documentaires te combineren met verdiepingsprogramma’s. Ook promoot de stichting films over mensenrechten in binnen-en buitenland.

Movies that Matter bestaat dit jaar tien jaar en om deze verjaardag vieren brengt de stichting  in samenwerking met distributeur Cinéart een DVD-box uit.

 

Een DVD-box met‘The Road to Guantanamo’, ‘In a Better World’ en ‘Timbuktu’, drie spraakmakende films die in het eerste decennium van de stichting zijn uitgekomen. Het zijn drie bekroonde films die aansluiten bij de missie van Movies that Matter: films die ogen openen, die onze kijk op de wereld aanscherpen.

10 Years Movies that Matter

 

‘The Road to Guantanamo’ is een Britse docu-drama van Michael Winterbottom uit 2006.

 Deze film gaat over the 'Tipton Three', drie Britse moslims die door Amerikanen in Afghanistan werden gearresteerd. Ze werden twee jaar in Guantanamo Bay vastgehouden, alvorens ze, zonder dat er een formele aanklacht tegen ze was ingediend, werden vrijgelaten.

Met deze film organiseerde Movies that Matter in mei 2006 haar eerste evenement, in aanwezigheid van de inmiddels vrijgelaten Tipton Three.

‘In a Better World’ is een Deense dramafilm uit 2010 onder regie van Susanne Bier.De film won een Golden Globe en de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

 

Bier verwerkt in deze film twee verhaallijnen door elkaar en laat zien hoe mensen zichzelf en vooral elkaar, in en uit benarde situaties helpen. Het verhaal gaat over Anton, een Zweedse arts die in Denemarken woont en in de Derde Wereld werkt. Zowel in Soedan als thuis in Denemarken worden hij en zijn gezin geconfronteerd met conflicten. Telkens moeten zij kiezen tussen wraak en vergeving…

De derde film in de DVD-box  ‘10 Years Movies that Matter’ is de Frans-Mauritaanse film uit 2014 ‘Timbuktu’ van regisseur Abderrahmane Sissako. De film won zeven Césars op de 40ste Césaruitreiking in 2015 en werd geselecteerd voor de Oscar voor niet-Engelstalige film. ‘Timbuktu’ was de openingsfilm op het Movies that Matter Festival in 2015.

 

Het verhaal gaat over Kidane, die samen met zijn familie vredig leeft nabij Timboektoe, dat bezet is door de islamitische groepering Ansar Dine. De bevolking wordt onderdrukt en muziek, lachen, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. Absurde vonnissen worden zonder vorm van proces uitgesproken. Kidane doodt per ongeluk een visser tijdens een ruzie over het slachten van zijn koe. Hij ervaart daarna in de praktijk, de ‘gerechtigheid’ uitgeoefend door de bezetters.

 

De box bevat ook een boekje met filmbeschrijvingen en essays van de hand van filmredacteuren van de VARAgids, De Filmkrant en dagblad Trouw.

 

‘10 Years Movies that Matter’ is een mooie box met films waar je stil van wordt. Met de aankoop van deze box steun je de mensenrechten wereldwijd, komt de opbrengst ten goede aan het werk van Amnesty en koopt je eerlijke en verantwoorde cadeau.