Boekrecensie: De Onervarenen - Joke van Leeuwen


Met ‘De Onervarenen’ heeft Joke van Leeuwen een nieuwe roman geschreven.

Het boek bevat een confronterend verhaal over migratie in de 19e eeuw.


Odile, dochter van een alleenstaande moeder, heeft het nooit gemakkelijk gehad. Haar moeder is na een misverstand opgenomen in een psychiatrische instelling en Odile moet zich zelf weten te redden. Ze heeft geen onderdak en komt toevallig terecht bij Koben, een aardappelboer.


Odile schrijft steeds brieven naar haar moeder, maar de brieven werden verscheurd en weggegooid in het krankzinnigengesticht. Uiteindelijk met de hulp van een oppasseres kon ze haar moeder zien en na twee jaar mocht ze het gesticht verlaten. Moeder trok, tegen de zin van Koben, in bij haar dochter Odile.

Maar dan komen er tegenvallende oogsten en in 1847 verlaten Koben, Odile en haar moeder de boerderij om de oversteek te maken naar Amerika.


Samen met vele dorpsgenoten hopen ze aan de andere kant van de wereld een nieuw leven te kunnen beginnen. Want de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting belooft iedereen dat hen een mooie toekomst ligt te wachten in Amerika.


Maar de waarheid is anders, na een uitputtende reis komen ze aan en worden zo maar aan hun lot overgelaten...

‘De Onervarenen’ is opnieuw een prachtige roman van Joke van Leeuwen. Een boeiende en historische roman over migratie, armoede en de zoektocht naar een beter leven.


Op verbluffende wijze schrijft Joke hoe de Nederlanders in de 19e eeuw uitkeken naar een nieuw leven. Ze droomden over eindelijk een rustig en welstellend leven, net zoals de vluchtelingen dit de dag van vandaag ook doen.

Want de auteur zou niet kunnen vermoeden hebben toen ze het boek schreef, dat dit thema bij het uitbrengen brandend actueel zou zijn.


De Nederlandse auteur won met haar vorige boek ‘Feest van het begin’ de AKO Literatuurprijs, en in 2012 kreeg ze de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. Daarnaast heeft ze in haar carrière talloze prijzen gewonnen. Ook ‘De Onervarenen’ is een boek dat zeker nog bekroond zal worden.


De Onervarenen - ISBN: 9789021400242 - Paperback - 240 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Querido