Efgenia Karampatakis schrijft een boek over de Griekse keuken


Hoewel Efgenia Karampatakis, chef van restaurant Orestis, geboren is in Genk, liggen haar roots in Orestiada, een stad in het noordoosten van Griekenland. Haar grootouders kwamen begin jaren 60 van de vorige eeuw naar Waterschei, waar grootvader in de mijnen werkte. Hun dochter Saula was toen een meisje van acht jaar.

 

Efgenia’s vader bracht zijn jeugd door in Orestiada en daar leerde hij Saula kennen die er op vakantie was. Eerst vertrok hij naar New York om er te werken, later volgde hij de liefde en kwam in België terecht.

 

Efgenia kreeg de liefde voor eten en koken mee van haar Griekse moeder en grootmoeder. In 1993 begon haar moeder Soula met restaurant Orestis in Genk waarvan Efgenia sinds een aantal jaren de chef is. Als enige Belgische vrouwelijke chef is Efgenia opgenomen in de Chef's Club of Greece en nam zij deel aan een masterclass van topchef Alain Ducasse in Athene.

 

Wij van De Boekenkast hadden een gesprek met de sympathieke Efgenia Karampatakis.

“Er zijn al zoveel kookboeken te verkrijgen, maar in Vlaanderen zijn er nog geen Griekse kookboeken uitgebracht. Ik dacht tiens, dat ga ik nu doen. ‘Mijn Griekse Keuken’  is niet alleen een kookboek, tussen de 70 recepten staat ook mijn familieverhaal, tips over cultuur en traditie en je wordt wijzer over de Griekse keuken.

Samen met foodfotograaf Heikki Verdurme ben ik naar Thracië, in het noordoosten van Griekenland, getrokken om er foto’s te nemen. Thracië is de streek waar mijn ouders vandaan komen. In het boek staan allemaal eenvoudige, traditionele gerechten uit die streek. Recepten die van generatie op generatie worden overgedragen, maar ook vernieuwende Griekse recepten voor elke gelegenheid.

 

‘Mijn Griekse Keuken’ bevat recepten zoals mosselen saganaki, feta uit de oven, eendenborst met vijgen, Griekse yoghurt met abrikozencoulis en bladerdeeggebakjes met pudding, een gerecht dat wij tijdens het ontbijt eten. Alle gerechten zijn heel simpel uitgelegd en gemakkelijk te maken,  zonder veel verschillende ingrediënten nodig te hebben die dan in de kast blijven staan,” aldus Efgenia Karampatakis.

 

‘Mijn Griekse Keuken geeft je een waar vakantiegevoel en het boek gaat over lekker eten en drinken, maar ook over lachen, feesten en genieten met familie en vrienden. Naast de prachtige foto’s van foodfotograaf Heikki Verdurme zorgde culinair journaliste Liesbeth Hobert voor de teksten.

 

ISBN: 9789401430401 - Hardcover - 176 blz. - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Lannoo