Te Boek! ~ Over boeken en boekenmensen - Ludo Simons


Hoogleraar Boek- en Bibliotheekwetenschap Ludo Simons stelde zich decennia lang vragen in verband met het verleden en de toekomst van het boek. Hij schreef er een aantal pittige opstellen over die nu, geactualiseerd waar nodig, de basis vormen van ‘Te Boek! - over boeken en boekenmensen’.

 

De bundel werd aangevuld met een tiental essays over mensen die Simons van nabij heeft gekend en meegemaakt en die het boek op een voortreffelijke manier hebben gediend.

 

Wat is dat eigenlijk, een boek? Wat doet een uitgever? Hebben er altijd uitgevers bestaan, of zijn ze van recente datum? En wat is lezen? Hoe ga je om met teksten uit het verleden? Moeten we alle boeken bewaren? Hoe doen we dat dan? Of kunnen we alle boeken digitaliseren en dan opruiming houden? En zullen er in de toekomst nog alleen e-boeken gemaakt worden? Wat is de specifieke problematiek van het Vlaamse erfgoed? Wat doen we met onze Koninklijke Bibliotheek, als dit land uiteenvalt? Moet Vlaanderen tijdig zijn eigen erfgoedbeleid ter hand en ter harte nemen?

 

Deze en vele andere vragen in verband met het boek, zijn verleden en zijn toekomst stelt Ludo Simons in een aantal pittige opstellen. En hij schetst ook portretten van mensen die hij goed heeft gekend en die op voorbeeldige wijze het boek hebben gediend: roemruchte uitgevers als Albert Pelckmans en Godfried Lannoo, de éminente grise van de Vlaamse typografen Louis van den Eede, eminente bibliothecarissen als de Vlamingen Herman Liebaers en Ger Schmook of de Nederlanders Arie Willemsen en Wim van Drimmelen (de man die ‘ons’ het Gruuthusehandschrift ontfutselde).

 

En met de grote Franse historicus en bibliothecaris Emmanuel Le Roy Ladurie heeft hij een hilarisch maar beklijvend gesprek over het bewaren van erfgoed in een communautair verdeeld land als België. Tot slot duikt Simons ook in zijn eigen bibliotheek.

 

ISBN: 9789028969056 - Hardcover - 173 blz. - Uitgeverij: Pelckmans