Recensie: Vermoord uit wraak - J.D. Robb


De Amerikaanse romanschrijfster Nora Roberts is één van de meest gelezen auteurs ter wereld. Haar liefdesromans zijn vertaald in meer dan dertig talen en ze schreef 200 romans waarvan al meer dan 450 miljoen exemplaren verkocht zijn.


Onder het pseudoniem J.D. Robb schrijft ze misdaadromans.  In het voorjaar van 1995 verscheen het eerste boek van de Eve Dallas-serie met als titel ‘Naked in Death’. Deze politieserie met in de hoofdrol inspecteur moordzaken Eve Dallas was meteen heel populair en staat hoog in de bestsellerlijsten. Intussen telt deze populaire serie al 40 boeken en zijn er al meer dan 40 000 exemplaren verkocht.


In januari 2014  werd het eerste deel van de Eve Dallas serie naar het Nederlands vertaald. Het eerste boek met als titel ‘Vermoord Naakt’ is uitgegeven door uitgeverij Boekerij.

Nu is het zesde boek uit deze serie verschenen in het Nederlands met als titel ‘Vermoord uit Wraak’. De originele titel is ‘Vengeance in death’ en naar het Nederlands vertaald door Textcase, Utrecht.


Het verhaal speelt zich af in New York, in het jaar 2058. Eve Dallas, inspecteur bij dienst moordzaken, ontvangt een transmissie van een anoniem persoon. Hij beweert dat hij de Engel des Wraak is. Hij is de uitverkorene  en wraak is zijn spel, door God bekrachtigd. Hij heeft Eve als tegenstander gekozen en geeft haar een bijbelcitaat en een raadsel. Dit leidt haar naar de Luxury Towers in New York waar Eve het gruwelijk verminkte lijk aantreft van communiecatiemagnaat Thomas Brennen.


De volgende dag neemt de anonieme persoon terug contact op met Eve. Hij geeft haar weer een cryptische omschrijving dat haar leidt naar de volgende moord die hij gaat plegen.  Eve treft het tweede slachtoffer, barman Shawn Conroy aan in één van Roarkes’ huurwoningen. Maar ze is opnieuw net te laat. Ook Shaun is op een gruwelijke manier vermoord.


Op het eerste gezicht hebben de slachtoffers weinig gemeen met elkaar. Alleen zijn ze beiden op een gruwelijke manier om het leven gekomen. Maar dan ontdekt Eve dat de moorden aan elkaar gelinkt zijn en dat de slachtoffers geen onbekenden zijn voor haar man Roarke. Net zoals haar man zijn Thomas Brennen en Shawn Conroy ook afkomstig uit Ierland.


Alles leidt naar een gebeurtenis die jaren geleden heeft plaatsgevonden en waar Roarke bij betrokken was. Het is duidelijk dat iemand wraak neemt. Welk afschuwelijk geheim verbergt Roarke?


‘Vermoord uit Wraak’ is een combinatie tussen een politieroman en een liefdesroman.

Eve Dallas is inspecteur Moordzaken in New York en is sinds kort getrouwd met Roarke. Ze is sexy, heel gemotiveerd, hard, stoer, eerlijk en gaat niets of niemand uit de weg.


Het verhaal speelt zich af in de toekomst en heeft daarom ook science fiction allures. In het begin van het verhaal is het voor de lezer wel wat wennen. Het is immers 2058 en de technologie is veranderd en spreken we over droids, glidekramen, transmissie en een pocket’link. In het begin kan dit een beetje ongemakkelijk zijn omdat het onbekende namen zijn, maar dit went snel.


‘Vermoord uit Wraak’ is een goed geschreven spannend verhaal zowel voor het vrouwelijke als het mannelijke publiek.


Heb je nog geen boek gelezen uit de Eve Dallas-serie? Geen nood. Alle boeken van de Eve Dallas serie zijn afzonderlijk van elkaar te lezen.


ISBN: 9789022572986 - Paperback - 368 blz. - Prijs: € 15,00 - Uitgeverij: Boekerij


Eerder verschenen boeken uit de Eve Dallas-serie bij Uitgeverij Boekerij :

  • Vermoord naakt
  • Vermoorde reputaties
  • Vermoorde schoonheid
  • Vermoord in extase
  • Plechtig vermoord