Recensie: Twee Wegen - Per Petterson


Bij uitgeverij De Geus verscheen het allernieuwste boek van Per Petterson met als titel 'Twee Wegen'.

 

Het verhaal begint september 2006. Jim is een jaar op ziekteverlof. Sedert drie maanden gaat hij minstens twee maal per week 's nachts vissen.

 

Op een ochtend staat hij op de brug te vissen, wanneer een gloednieuwe grijze Mercedes naast hem stopt. Jim herkent meteen Tommy. Het is 35 jaar geleden dat de twee elkaar nog gezien hebben.

 

Er volgt een kort gesprek tussen Jim en Tommy. In hun kindertijd waren de twee de allerbeste vrienden. Beiden hadden ze veel gemeen. Jim en Tommy woonden in hetzelfde dorp en komen beiden uit een gebroken gezin. Tijdens hun jeugd vonden ze kracht bij elkaar. Door een schokkende gebeurtenis was aan hun vriendschap abrupt een einde gekomen.

 

Het weerzien van Tommy maakt bij Jim heel wat gevoelens los en komen gebeurtenissen uit het verleden terug bovendrijven..'Twee Wegen' is een verhaal over twee vrienden die elkaar lang niet meer gezien hebben. In een sobere en een poëtische stijl vertelt Per Petterson het verhaal van Jim en Tommy.

 

Het verhaal begint in 2006 en gaat dan terug tot in de jaren '60 en kom je stukje voor stukje te weten hoe deze hechte vriendschap is stukgelopen. Jim en Tommy vertellen ieder om beurt hoe de breuk tot stand is gekomen.

 

Per Petterson heeft het verhaal zo mooi verwoord dat de lezer het verdriet en de eenzaamheid voelt van de hoofdpersonages. Dit ontroerend en droevige verhaal over vriendschap, familie en de onomkeerbaarheid van het lot blijft nog lang nazinderen. Een pareltje om te lezen!

 

De oorspronkelijke titel is ‘Jeg Nekter’ en is vertaald naar het Nederlands door Marin Mars.

 

Per Petterson (Noorwegen,1952) is de meest bekroonde, meest gelezen en meest vertaalde Noorse auteur van dit moment. Behalve als auteur is Petterson bekend als vertaler en literatuurcriticus. Bij uitgeverij De Geus verschenen van hem eerder 'Kielzog','Heimwee naar Siberie','Ik vervloek de rivier des tijds en de internationale bestseller 'Paarden Stelen'.


ISBN: 978 90 445 2809 1 - 315 blz. - Prijs: 19,95€ - Uitgeverij: De Geus