Recensie: Tamtam - Max Adriaans


Het boek Tamtam is het debuut van Max Adriaans. Als ik de titel las kon ik geen direct verband leggen waarover het boek zou gaan.
Tamtam heeft verschillende betekenissen. Iedereen kent de Afrikaanse trom, de tamtam. Maar het betekent ook ophef, drukte, herrie en lawaai. En lawaaihinder dat is nu juist waar het verhaal over gaat.

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen. Hoofdinspecteur Vergilius Timmer wordt door zijn collega brigadier Mohammed Chalabi uit zijn bed gebeld voor een autobrand in de Berberzone in het noordoosten van Antwerpen. Het is een volkse buurt waar meer dan 200 nationaliteiten samenwonen. De brand blijkt aangestoken te zijn en er wordt al direct een verdachte aangeduid.

Maar de autobrand is nog maar het begin van het onheil. In een sneltempo volgen een moord en aanslagen elkaar op.


Voor de politie zijn het helse tijden, maar ook voor de burgemeester Diederik De Schepper. De gemeenteverkiezingen staan voor de deur en de strijd om de burgemeestersplaats is in volle gang. Hoe moet de burgemeester reageren op de situatie? Tegelijkertijd voert hij een open oorlog met zijn tegenstander.


Hoofdinspecteur Timmer krijgt het zowel op zijn werk als privé zwaar te verduren. Hij moet onderzoeken wie er achter die moorden en aanslagen zit en zijn vrouw Irčne, met wie hij 30 jaar getrouwd is, krijgt te horen dat ze borstkanker heeft.
Daarbovenop is zijn werkrelatie met zijn Iranese collega Mohammed Chalabi ook niet meer wat het geweest is.
Timmer zit met zijn handen in het haar. Wat is er allemaal aan de hand in Antwerpen? Gaat het om een afrekening of moslimterreur? Timmer en Mohammed zetten alles op alles om de zaak op te lossen....

De auteur heeft met Tamtam een beeld geschetst hoe het er in een stad aan toegaat. Verschillende nationaliteiten die er samenwonen zorgt voor cultuurverschillen.
Ook is het in Antwerpen door de jaren heen drukker geworden en worden er meer evenementen georganiseerd.


Het leven in een stad brengt nu eenmaal lawaai mee. Denk nog maar aan de trams die rijden, auto's die claxonneren, bouwwerkers , kinderen die spelen of nog maar simpel mensen op straat die een praatje maken. Mensen zijn ook minder verdraagzaam geworden.


Maar stel je voor dat er een nultolerantie van geluid moest zijn....dan zou de stad veranderen in een spookstad. Dat is nu juist wat de schrijver aankaart in dit boek.

De personages worden levendig weergegeven. In het verhaal wordt ook gebruik gemaakt van dialogen, wat heel leuk is en het veel volkser overkomt. Tamtam is een boek dat vlot wegleest. Ideaal voor op vakantie.

Max Adriaans (1984) werkt als ingenieur op windmolenparken voor de Belgische kust, doet aan diepzeeduiken, halve marathon en triatlon. Met Tamtam debuteert hij als misdaadauteur.

 

ISBN: 9789460012013 - Paperback - 191 blz. - Prijs: € 18.95 - Uitgeverij: Vrijdag

Klik hier voor meer info