Recensie: Poppenhuis - David Hewson


Bij uitgeverij Boekerij verscheen de thriller 'Poppenhuis' van David Hewson. De Britse schrijver heeft al zo'n vijftien succesvolle thrillers op zijn naam staan. Hij is bekend van De Killing en de Nic Costa-serie, die zich afspeelt in Rome.


Het verhaal van 'Poppenhuis' speelt zich af in Amsterdam.

Pieter Vos was een rechercheur bij de Amsterdamse politie. Door zijn toedoen zijn er tal van gangsters achter de tralies beland. Wanneer zijn 16-jarige dochter Anneliese verdween zette hij alles op alles om haar terug te vinden.

 

Maar het onderzoek naar zijn dochter was op niets uitgelopen en hierdoor kan hij niet meer werken. Ook zijn huwelijk is op de klippen gelopen. Pieter leeft nu van een uitkering en woont samen met zijn hond Sam op een schamele woonboot in de Prinsengracht aan de Jordaan.

 

Pieter is een gebroken man en leidt een teruggetrokken leven. Hij brengt zijn dagen door met blowen en alcohol. Zijn tijd brengt hij door in café De Drie Vaten en in het Rijksmuseum. Pieter Vos denkt dat er een link is tussen de vermissing van zijn dochter en het beroemde poppenhuis van Petronella Oortman.

 

Drie jaar nadat zijn dochter Anneliese verdween komt stagiaire-rechercheur Laura Bakker hem opzoeken met de vraag of hij wil helpen aan een onderzoek. Ze vertelt hem dat er opnieuw een meisje vermist is, met dezelfde kenmerken als de verdwijningszaak van zijn eigen dochter. Het gaat om Katja Prins, de dochter van Wim Prins, een belangrijk politicus. Na lang aandringen van zijn chef Frank De Groot wil Pieter Vos meewerken aan de zaak.

 

Samen met de jonge Laura Bakker bijt hij zich vast in het onderzoek. Deze zaak wordt nog vreemder als Rosie, de dochter van crimineel Theo Jansen, dood wordt teruggevonden. Pieter blijft naarstig verder zoeken en hoopt aanwijzingen te vinden over het lot van zijn dochter en Katja...‘Poppenhuis' van David Hewson is het eerste deel van een serie die zich afspeelt in Amsterdam. De originele titel van het boek is 'The House of Dolls' en naar het Nederlands vertaald door Henny van Gulik. Vooraleer hij begon te schrijven heeft David Hewson veel tijd doorgebracht in Amsterdam.

 

'Poppenhuis' is een spannend en geloofwaardig verhaal waarin alle details kloppen. De personages, de locatie en het verhaal zijn zeer levendig weergegeven. Samen met de personages ga je op zoek in Amsterdam en bezoek je o.a. de Jordaankaai, het Rijksmuseum, de Wallen, het Begijnhof, de Bloemenmarkt en de Prinsengracht met de woonboten.

 

Maar ook de inwoners van de stad zijn prachtig beschreven. De lezer ziet als het ware de mensen met de fiets doorheen de stad bewegen. Wie zelf Amsterdam bezocht heeft zal dit zeker beamen.

 

Afwisselend komen de personages aan bod in korte hoofdstukken. Aan het einde van elk hoofdstuk wil je weten wat er verder gebeurt. Deze pageturner blijft nog lang bij de lezer nazinderen en voor thrillerliefhebbers is 'Poppenhuis' een must-have!

 

David Hewson werkt momenteel aan een vervolg met Pieter Vos en Laura Bakker in de hoofdrollen.


ISBN: 9789022568002 - Paperback - 382 blz.- Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Boekerij