Recensie: Oogcontact - Fergus McNeill


De Schot Fergus McNeill ontwerpt computergames en apps en runt een ontwerpstudio. In de wereld van gaming heeft hij furore gemaakt met onder andere het ‘Discworld' game en heeft al verschillende Awards in de wacht gesleept.

 

In 2012 verscheen zijn eerste literaire thriller met als titel ‘Eye Contact’.  In 2013 verscheen deze literaire thriller bij uitgeverij De Fontein in het Nederlands met als titel ‘Oogcontact’.

 

Het verhaal

De knappe dertiger Robert Naysmith is een succesvol zakenman. Hij woont samen met zijn jongere vriendin Kim en is sales director bij Winterhill. Robert is de perfecte man en zakenpartner, maar niets is wat het lijkt. Hij houdt er namelijk een geheime en lugubere hobby op na.

 

Robert speelt een moordspel en dat gaat als het volgt: op het moment wanneer hij op zijn horloge kijkt en een tijdstip bepaalt, begint het spel. De eerste persoon die dan oogcontact met hem maakt is zijn volgende slachtoffer. Dus hij weet nooit op voorhand wie zijn slachtoffer wordt.

 

Vanaf de ontmoeting heeft zijn slachtoffer nog 24 uur de tijd en begint Robert met zijn voorbereidingen. Want hij weet niets van het slachtoffer. Hij moet uitzoeken wie zijn slachtoffer is, waar hij of zij woont en werkt. Dan bepaalt hij waar en wanneer hij gaat toeslaan.

 

Robert gaat met veel zorg te werk en doet er alles aan om zijn identiteit verborgen te houden. Hij pleegt de perfecte moord zonder enige aanwijzing. Bij alle moorden staat inspecteur Graham Harland voor een raadsel want er is geen enkel verband. Zo blijft Robert steeds buiten schot.

 

Wanneer op Severn Beach het lijk wordt gevonden van Vicky Sutherland komt inspecteur Graham Harland en zijn team ter plaatse. Op het eerste zicht lijkt het dat Vicky een toevallig slachtoffer geworden is van een moord, maar als er op haar lichaam een sleutel gevonden wordt van een man die dood teruggevonden werd in Oxford, is het voor Graham Harland duidelijk dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Hij zet alles op alles om de moordenaar te vinden. Het is een race tegen de klok, want de politie weet nooit waar en wanneer de seriemoordenaar gaat toeslaan..‘Oogcontact’ is het verhaal van een gewone man die uiteindelijk een psychopaat blijkt te zijn. Dit  verhaal is fictief, maar kan zo uit het leven gegrepen zijn. Het verhaal speelt zich af van 2 mei tot 24 september en is geschreven uit het perspectief van de seriemoordenaar Robert Naysmith en inspecteur Graham Harland.

 

In 53 korte hoofdstukken krijg je een kijk op Robert Naysmith, over het hoe en het waarom van zijn daden, afgewisseld met het verhaal van inspecteur Graham Harland, over diens zoektocht naar de seriemoordenaar. De auteur heeft een goed verhaal neergepend, met boeiende en realistische personages en prachtige plaatsbeschrijvingen.

 

Net zoals over zijn personages heeft de auteur over de cover van zijn boek heel goed nagedacht. Deze speciale cover bestaat uit 2 flappen met dezelfde foto van een meisje, op de ene met haar ogen dicht en de andere met haar ogen open. Heel origineel gedaan.

 

‘Oogcontact’ heeft alles wat een goede thriller moet hebben. Het is een huiveringwekkende thriller waar je nooit genoeg van krijgt!


ISBN: 9789026133350 - Paperback - 303 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: De Fontein