Recensie: Meester, meester, meester! - Julien Van Remoortere


‘Meester, meester, meester!’ van auteur Julien Van Remoortere is een boeiend boek over de geschiedenis van het lager onderwijs in Vlaanderen. In het boek beschrijft de 82-jarige Van Remoortere de geschiedenis van bij de Romeinen tot aan het schoolpact in 1958.

De geschiedenis stelde het onderwijs niet veel voor in Vlaanderen. De eerste scholen werden opgericht door de rooms-katholieke kerk en de opdracht van de scholen was het bevorderen en doorgeven van de christelijke boodschap. De kerk had dus veel macht, té veel volgens sommigen wat leidde tot de eerste schoolstrijd in 1878.

In het boek staan enkele interessante voorbeelden van o.a. een lesvoorbereiding uit 1910, een pagina uit het leerplan ‘Huishuidkunde’ uit 1914 en de wet op de leerplicht uit 1944.
Het hoofdstuk geschiedenis wordt afgesloten met de tweede schoolstrijd van 1950 tot 1958.

Julien Van Remoortere interviewde schoolmeesters en juffen over de lagere school van toen. In het tweede deel vinden we 18 getuigenissen van leerkrachten. Ieder vertelt zijn of haar verhaal, verhalen die ons een beeld geven hoe het er vroeger aan toe ging op school.

- Zo organiseerde Dani Van Gompel wel vijftig keer een wafelenbak om nieuwe computers te kunnen aankopen.
- Marcella Snyers begon als jonge leerkracht les te geven in Beringen-Koersel aan 50 Turkse jongetjes.
- En Anna Giel herinnert zich nog dat in de jaren ‘50 de kinderen bij warm weer in de rij moesten staan voor een beker water en bij erge kou moesten ze al zingend rondjes lopen om het warm te krijgen.

‘Meester, meester, meester!’ is een interessant boek waarin de lezer de verandering van de scholen, leerlingen en leerkrachten door de jaren heen kan ontdekken.
Dingen die nu ondenkbaar zijn waren vroeger heel normaal. De mensen wisten ook niet beter. Ook de vele foto’s uit de oude doos geven ons een beeld over het onderwijs ten tijde van onze ouders/grootouders.

De auteur
Julien van Remoortere, geboren te Beveren-Waas op 8 april 1930, publiceerde tot nog toe ongeveer 300 werken in boekvorm en enkele duizenden losse verhalen, reportages en hoorspelen. Hij werd reeds een aantal malen bekroond, onder andere met interprovinciale en provinciale prijzen voor letterkunde.

Zijn hobby's zijn: schrijven, spelen met zijn zeven kleinkinderen, wandelen, natuurbeleving en reizen (hij maakte een 20-tal wereldreizen). Hij stapte al meer dan 17.000 km af ten zuiden van de valleien van Samber en Maas. Smalle paadjes, kronkelende riviertjes, diepe wouden en afgelegen dorpjes brengt hij samen in de heerlijkste wandelparcours die je ooit gelopen hebt.

ISBN: 9789401405072 - Paperback met flappen - 240 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo
Klik hier voor meer info