Recensie: Kroniek van een aangekondigd onheil - Peter Calluy


'Kroniek van een aangekondigd onheil' is het verhaal van de voormalige straathoekwerker Peter Calluy uit Boom. Met dit boek probeert Peter de lezer inzicht te geven in mechanismen die tijd en ruimte verschaffen aan de expansiepolitiek van radicaliserende organisaties in Vlaanderen.

 

De auteur beschrijft als voormalig straathoekwerker zijn ervaringen. Ervaringen die hij niet heeft opgedaan achter een of ander bureau maar op het terrein zelf, in de leefwereld van de jongeren.  

 

Bij het lezen van het boek voel je zo dat het geschreven is door een eerlijk man die steeds het beste voor ogen had, maar dikwijls tegen onbegrip moest vechten. Met 'Kroniek van een aangekondigd onheil' legt Calluy de vinger op de wonde inzake migratiebeleid.  

 

Peter werd in 2002 wijkopbouwer in Mechelen bij het PRICMA. Na een conflict in 2003 geeft hij zijn ontslag en wordt straathoekwerker in Boom. De eerste tekenen van verontrustende fenomenen constateerde hij reeds in 2004, wanneer Fouad Belcacem, de latere woordvoerder van Sharria4Belgium, zich begon te manifesteren.

 

Calluy lichtte de overheid in maar die deden niks met zijn meldingen. Hij werd zelfs beschouwd als een ‘moeilijke’ en verloor uiteindelijk zijn job als straathoekwerker.

 

Peter Calluy gaat in zijn boek geen onderwerp uit de weg. Of het nu gaat over het hoofddoekenverbod in Antwerpen, de vzw Jongeren voor islam of over de politici, Peter geeft steeds zijn ongezouten mening. Het siert de auteur dat hij de dingen noemt zoals ze zijn.  

 

'Kroniek van een aangekondigd onheil' is een verhelderend boek dat vele ogen zal openen. Eerlijk en oprecht uit het hart schrijft de auteur zijn verhaal over de opkomst van de radicale islam. Een aanrader!

 

 ISBN: 9789057181528 - Paperback - 410 blz. - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: ASP

Klik hier voor meer info