Recensie: Het Victoriaanse Huis - John Boyne


Het verhaal speelt zich af in Engeland in de negentiende eeuw. De eenentwintigjarige Eliza Caine werkt als lerares in de St. Elizabeth's school in Londen en is gelukkig met haar job en woont samen met haar vader.

 

Op een avond gaat ze met haar vader luisteren naar de beroemde auteur Charles Dickens. Door het slechte weer zijn ze doorweekt en haar vader wordt ziek. Enkele dagen later overlijdt hij en Eliza blijft alleen achter zonder enige familie. In een vlaag van verdriet reageert ze op een advertentie uit de krant waarin H. Bennet van Gaudlin Hall in het graafschap Norfolk een gouvernante zoekt.

 

Eliza had nooit gedacht dat deze daad haar leven zou veranderen. Ze wordt aangenomen, zonder dat ze op gesprek moest komen, en reist met de trein naar Norfolk. Eliza wordt afgehaald door de koetsier van Gaudlin Hall en komt doodmoe aan.

 

Bij haar aankomst wordt ze begroet door de twee kinderen: het twaalfjarig meisje Isabella en haar achtjarig broertje Eustace. Maar tot haar grote verbazing zijn er geen ouders of andere volwassenen in huis.

 

Wanneer Eliza slaapt gebeurt er iets mysterieus. Ze vermoedt dat er iets mis is met het huis. Als mensen horen dat ze in Gaudlin Hall woont, doen ze raar en verwijzen ze haar door naar meneer Raisin, een jurist die alles regelt voor de kinderen.

 

Het blijkt dat Eliza reeds de vijfde gouvernante is van Isabella en Eustace op één jaar tijd. Over de ouders van de kinderen doet meneer Raisin ook mysterieus. Eliza gaat op onderzoek uit.

 

Dan gebeuren er steeds meer mysterieuze dingen in het huis en Eliza krijgt vreemde ongelukken en ontsnapt aan de dood. Om de kinderen te beschermen en haar eigen leven te redden moet ze de lang verborgen geheimen van het huis ontrafelen. Dit is niet zonder gevaar voor haar want de demonen bevinden zich overal in en rond het huis...

 

'Het Victoriaanse Huis' is geschreven door John Boyne. Boyne (Ierland, 1971) is schrijver en journalist en woont in Dublin. Zijn roman 'De jongen in de gestreepte pyjama’' werd wereldwijd een bestseller en ontving diverse literaire prijzen en werd ook succesvol verfilmd. Ook de romans die hij daarna schreef waaronder 'Het Winterpaleis' en 'De Witte Veer' werden zeer goed ontvangen. Zijn boeken verschijnen in meer dan 42 talen.

 

Zijn allernieuwste boek 'Het Victoriaanse Huis' is weer een pareltje. De oorspronkelijke titel van het boek is 'This House is Haunted' en is vertaald naar het Nederlands door Mechteld Jansen.

 

Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage Eliza Cain. De schrijver geeft Eliza met zoveel gevoel weer, dat je als lezer zelf in haar huid kruipt en haar gevoelens echt beleefd zodat de rillingen over je rug lopen.

 

Het verhaal is naar het einde toe een beetje voorspelbaar, maar dat is geen struikelblok. Je voelt ook de sfeer van de verhalen van Charles Dickens. ‘Het Victoriaanse Huis’ is een meeslepende historische roman maar tegelijkertijd ook een griezelig spookverhaal. Een echte aanrader!

Dit verhaal is op een originele manier geschreven en de auteur houdt de spanning er in tot op het einde. Het blijft nog lang nazinderen in je hoofd en vraagt naar een vervolg!

 

ISBN : 978022568354 - Paperback - 302 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Boekerij

Klik hier voor meer info

 

Eerdere titels van John Boyne verschenen bij Uitgeverij Boekerij :

 

  • Dief van de tijd
  • De jongen in de gestreepte pyama
  • De Scheepsjongen
  • Het Winterpaleis
  • Noah Barleywater gaat ervandoor
  • De witte veer
  • De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket