Recensie: Het Van Erschreve Familiegeheim - Hilde E. Gerard


De bijna 14 jarige Jonathan Van Erschreve, Jon voor de vrienden,  is verslaafd aan alles wat met elektronica te maken heeft : van computer, TV, wii, iPod,  iPad, CD, Xbox, Nintendo DS tot sms.

Zijn schoolresultaten lijden hieronder. Op 30 juni, de laatste schooldag voor de grote vakantie, heeft Jonathan’s vader Victor speciaal een dagje vrij genomen voor zijn zoon.

 

Om 10 over 12 begint officieel de zomervakantie en Jonathan fietst naar huis met zijn rapport. Op dat moment weet Jonathan nog niet wat hem boven het hoofd hangt en ook niet dat zijn persoonlijke geschiedenis voor altijd zal veranderen.

 

Wanneer Jonathan thuiskomt en zijn rapport toont aan zijn vader krijgt die een woede-uitbarsting. De reden hiervoor zijn de vier onvoldoendes. Victor weet dat Jonathan slim genoeg is, maar de slechte resultaten zijn er omdat hij te weinig studeert omwille van de computertoestanden.

 

Victor heeft een oplossing bedacht. Hij stuurt Jonathan naar oudoom Theodore Van Erschreve die in een reusachtig landhuis woont. Wanneer Jonathan bij zijn oudoom arriveert, maakt hij kennis met het personeel van Huize Van Erschreve : de bedienden Konings&Konings en kokkin Thea. Ook is er nog de geheimzinnige De Cleyne. Maar oudoom Theodore krijgt hij niet te zien.   

 

Gelukkig zijn er ook nog de andere kinderen Reggie en Gin, die er hun vakantie doorbrengen. En dan is er nog Emma, een meisje met een roze bles, die ook naar Huize Van Erschreve gestuurd is door haar ouders omwille van haar slechte schoolresultaten.

 

In het huis is geen computer en internet, elke dag moeten Emma en Jonathan vervelende klusjes afwerken en krijgen ze bijles van leraar Patrick Verschraeven. Maar er gebeuren ook rare dingen…

 

Zijn oudoom Theodore heeft Jonathan nog niet gezien, maar toch is hij op de hoogte van alles. En elke dag worden Jonathan en Emma opgesloten in hun kamer. Ook de toren is verboden terrein voor hen. En dan zijn er nog de bizarre bedienden die zich geheimzinnig gedragen. Dat is voor  Jonathan stof genoeg om samen met Emma op onderzoek uit te gaan om het geheim van Huize Van Erschreve te ontrafelen. Hun zoektocht is niet zonder gevaar maar Jonathan en Emma zijn vastbesloten om het geheim te ontrafelen...

De allernieuwste boek  ‘Het Van Erschreve familiegeheim’ van Hilde E. Gerard is een heel origineel boek. Het verhaal begint niet zoals gewoonlijk met hoofdstuk 1, maar bij hoofdstuk 0 met een korte, maar volstrekt nutteloze voorstelling van Jonathan.

 

In de 31 hoofdstukken lees je de belevenissen van Jonathan gedurende vier dagen. Maar het boek is veel meer dan een superspannend en grappig verhaal dat leest als een sneltrein, omdat Jonathan gek is op raadsels en woordspelletjes zitten er doorheen het verhaal vraagstukken en raadsels die je moet oplossen.

 

Ook geeft de auteur de lezers regelmatig leerrijke informatie in voetnoten en staan er vragen in het boek om te zien of je goed hebt opgelet. Als je het antwoord niet weet, geen nood. Achteraan het boek vindt je alle oplossingen. Ook de tekeningen in het boek van Erik Bouwens zijn zo levensecht en prachtig, het zijn echte juweeltjes .

 

Dit bijzonder en leerrijk boek is geschikt voor tieners, zowel voor jongens als meisjes. Zelfs volwassenen beleven veel plezier met dit boek!

 

ISBN: 978 90 5908 534 3 - Paperback - 224 blz. - Prijs: € 16,50 - Uitgeverij: Davidsfonds