Recensie: Het Hart Van Alle Dingen - Elizabeth Gilbert


In 2006 verscheen het boek 'Eten, bidden, beminnen' van auteur Elizabeth Gilbert. Van deze bestseller zijn er wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.


Met haar allernieuwste boek 'Het hart van alle dingen' maakt de auteur na dertien jaar een indrukwekkende terugkeer naar de literaire fictie.

Het hoofdpersonage Alma Whittaker werd in Philadelphia geboren op 5 januari 1800. Ze is de dochter van Henry Whittaker en Beatrijs Van Deventer. Haar vader Henry is van Engelse afkomst en als zoon van een arme boomkweker heeft hij het gemaakt in het leven.

 

Zijn rijkdom heeft hij vergaart door het maken van botanische geneesmiddelen. Henry is getrouwd met de Nederlandse Beatrijs Van Deventer, die uit een familie van botanisten komt. Ze heeft net zoals haar man kennis van botanie, zodat ze haar man kan helpen. Het koppel woont op het landgoed White Arcre in Philadelphia.

 

Henry en Beatrijs zijn gelukkig met de geboorte van hun dochter Alma, al zou Henry liever een zoon gehad hebben. Alma groeit op zonder ziekten of ongelukken. Ze is slim, leergierig, doortastend en weet wat ze wil.


Reeds op jonge leeftijd heeft Alma liefde voor botanie. Bij de familie komen veel voorname gasten dineren. Van jongs af aan converseert Alma met filosofen, wetenschappers en ontdekkingsreizigers.

Wanneer ze volwassen is wijdt Alma zich vol overgave aan haar eigen onderzoek van mossen. De academische wereld wordt door mannen gedomineerd en Alma is één van de weinige vrouwen die zich weet op te werken tot een expert van de Noord-Amerikaanse mossen.


Dan wordt ze verliefd op Ambrose Pike, een botanische illustrator. Voor het eerst in haar leven verlaat ze de veilige vleugels van haar ouderlijk huis en reist ze Ambrose na naar Tahiti. Na twee jaar te hebben doorgebracht op een primitief eiland, wil ze niet meer naar huis terugkeren en besluit ze om de familie Deventer, langs moeders zijde, op te zoeken in Nederland.


De familie Deventer is een eerbiedwaardige oude familie die al generaties lang de Hortus Botanicus in Amsterdam beheren. Alma verblijft in Nederland tot haar dood in 1883.

'Het hart van alle dingen' is een meeslepend historisch verhaal dat zich afspeelt op het einde van de achttiende eeuw en de negentiende eeuw. Beleef samen met de personages een reis van Londen naar Peru en van Philadelphia via Tahiti naar Amsterdam. Een verhaal over de schoonheid van de natuur en de ontwikkeling van de evolutietheorie.

 

 

Deze roman van maar liefst 558 pagina's is een pareltje en zal vele harten veroveren.

De oorspronkelijke titel is'The Signature of All Things' en is vertaald naar het Nederlands door Janneke Bego en Mireille Vroege.

Elizabeth Gilbert (1969) is auteur en schrijft verder ook essays, columns en artikelen voor onder andere 0-The Oprah Magazine.

ISBN: 978 90 234 8361 8 - 558 blz. - Paperback - Prijs: € 24,90 - Uitgeverij: Cargo

Klik hier voor meer info