Recensie: Het Dode Meisje - Stan Lauryssens


Bij uitgeverij Manteau verscheen het allernieuwste boek van Stan Lauryssens met als titel 'Het Dode Meisje'.

 

Het verhaal begint in het gehucht Humelgem, bij Steenokkerzeel.

In de maisvelden nabij een gesloten asielcentrum wordt door een vliegtuigspotter het lichaam gevonden van een dood meisje. De politie komt onder leiding van Eddy Thielemans, hoofd cel vermiste personen, ter plaatse aan.

 

Wie het meisje is weten ze vrij snel. Het gaat om de vermiste 16-jarige Priscilla Schepens uit Grimbergen. Maar waar moeten ze de moordenaar gaan zoeken? Er zijn geen getuigen en er leidt geen enkel spoor naar de moordenaar. Dit is de perfecte moord.

 

Eddy Thielemans roept de hulp in van zijn vriend Sam, gepensioneerd commissaris van de moordbrigade. De zaak wordt nog grimmiger wanneer er meer mensen verdwijnen, waaronder de moeder van Priscilla. Deze zaak weegt zwaar op de schouders van Eddy wanneer blijkt dat deze verdwijningen te maken hebben met gebeurtenissen die zich in het verleden hebben afgespeeld.

 

Samen met zijn team, Tilly, Koen en Willy, gaat Eddy en zijn beste vriend Sam tot het uiterste om de zaak op de lossen. Ze ontdekken dat de moord en de verdwijning te maken hebben met een pijnlijke gebeurtenis die zich in het verleden heeft afgespeeld op het politiecommissariaat. Deze gebeurtenis is destijds in de doofpot gestopt en wordt stilaan ontrafeld. Dit alles leidt tot dramatische gevolgen..

'Het Dode Meisje' is het derde en laatste deel van de verdwijningstriologie geschreven door auteur Stan Lauryssens. Net zoals in de twee vorige boeken 'Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen' en ‘Cleo, 15 jaar, rood haar, vader onbekend' draait het verhaal rond de cel vermiste personen met Eddy Thielemans in de hoofdrol.

 

Heb je deze twee boeken niet gelezen? Geen probleem, je kan de boeken los van elkaar lezen. Maar als je éénmaal een boek van Stan gelezen hebt wil je ongetwijfeld meer.

 

'Het Dode Meisje' gaat over Priscilla, een vermist meisje van 16 jaar, die dood wordt teruggevonden. Eddy Thielemans krijgt het in dit laatste deel hard te verduren, zowel emotioneel als professioneel.

 

Het verhaal speelt zich af in België, meer bepaald in Steenokkerzeel, Brussel, Han-sur-Lesse, Melsbroek, Antwerpen Linkeroever en Grimbergen. Door het researchwerk dat Stan doet voor elk boek dat hij schrijft wordt het verhaal heel levendig weergegeven. Als lezer krijg je veel informatie en beleef je alles zelf mee, het is net alsof je bij het onderzoek betrokken bent.

 

Het verhaal is fictief, maar toch met een link naar de realiteit. De thema's vermissing, psychopaten en pedofilie die Stan aankaart is spijtig genoeg in onze samenleving ook geen ver-van-mijn-bed show.

 

Stan Lauryssens is een meester in het schrijven van misdaadverhalen en een geboren verteller. Met zijn unieke schrijfstijl, een grote dosis spanning en actie en een vleugje humor laat Stan zijn lezers op het puntje van hun stoel zitten.  

 

‘Het Dode Meisje’ is een verhaal met vaart waarin je als lezer bijna vergeet te ademen..

 

ISBN: 9789022329641 - Paperback - 272 blz. - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau