Recensie: En uit de bergen kwam de echo - Khaled Hosseini


Vanaf dinsdag 21 mei ligt ‘En uit de bergen kwam de echo’, het derde boek van de Amerikaanse auteur Khaled Hosseini, in de winkelrekken.

Het boek begint in 1952. Vader Saboor vertelt een verhaal over de oude boer baba Ayub en de demon aan zijn twee kinderen, de 3-jarige Pari en de 10-jarige Abdullah voor het slapengaan.


Saboor woont in het dorp Shadbagh in Afghanistan is arm en weduwnaar. Hij heeft met Parwara een nieuwe vrouw in zijn leven en Pari en Abdullah hebben er een stiefbroer bijgekregen. Maar de band die Pari en haar broer Abdullah hebben is heel speciaal. Abdullah is meer een vader voor Pari dan een broer en de twee kunnen niet leven zonder elkaar.


Vader Saboor en zijn nieuwe vrouw hebben de voorgaande winter een kind verloren door de koude. De winter staat opnieuw voor de deur en de familie is wanhopig. Hoe gaan ze deze winter overleven?


Saboor neemt de hartverscheurende beslissing om Pari te verkopen aan een rijke familie Wahdati in Kaboel, waar zijn zwager Nabi huisknecht is.


De vader begint samen met zijn kinderen aan een reis van Shadbagh door de woestijn naar Kaboel. Eens in Kaboel aangekomen worden Abdullah en Pari wreed van elkaar gescheiden. Deze gebeurtenis weegt zwaar door op het verdere leven van Abdullah. Ook al worden ze gescheiden van elkaar, Abdullah draagt zijn zusje zijn hele leven in zijn hart mee.


Het verhaal van Pari en Abdullah is de rode draad doorheen het boek. Maar het houdt niet op bij deze ingrijpende gebeurtenis...

De auteur heeft ervoor gekozen om het verhaal achter Pari en Abdullah ook te vertellen. De scheiding van Pari en Abdullah had niet alleen impact op hun leven, maar ook op het leven van de andere personages die op een of andere manier erbij betrokken raken zoals de Griekse Thalia, haar gezicht is door een hond half weggevreten. Roshi, een meisje die een moordpoging door een familielid overleeft, de liefde tussen Parwari en haar zus en Nabi die te maken krijgt met schuldgevoelens.
Hun levens zijn allemaal verwoest. Er heerst ook nog de oorlog en de politieke chaos in Afghanistan...


In het boek 'En uit de bergen kwam de echo' staan familierelaties centraal. Het verhaal speelt zich af in Kaboel, San Francisco, Parijs en op de Griekse eilanden.
Ook al ben je arm of rijk, het zorgen voor elkaar, vriendschap en liefde blijft hetzelfde. Ook de offers die ze moeten brengen, de wonden die ze hebben, wanhoop, eer en verraad.


Het is geen liefdesverhaal, geen romantiek tussen man en vrouw, maar wel tussen personages waar je niet van verwacht dat je daar liefde zou vinden. Zoals de liefde tussen huisknecht Nabi en zijn baas Suleiman Wahdati.


Deze klepper van maar liefst 412 pagina's is een aanrader om te lezen. Khaled Hosseini is een meesterverteller. De personages worden zo levendig weergegeven dat je hun verdriet en pijn als lezer voelt. De tocht door de woestijn naar Kaboel maak je als lezer precies echt mee. Je beleeft iedere stap die ze zetten.


Het dorp Shadbagh dat is het verhaal voorkomt is verzonnen. Het kinderversje van Abdullah en Pari is geïnspireerd op een gedicht van de grote Perzische dichteres Forough Farrokhzad.

De oorspronkelijke titel van het boek 'And the Mountains Echoed' is vertaald naar het Nederlands door W. Hansen. De oorspronkelijke titel van het boek is deels geïnspireerd op het gedicht 'Nurse's Song' van William Blakes.

'En uit de bergen kwam de echo' is het derde boek van de Amerikaanse auteur met Afghaanse roots Khaled Hosseini. De auteur is wereldwijd bekend geworden door zijn boek 'De Vliegeraar', dat in 2003 verscheen en verfilmd werd.

In 2007 verscheen het boek 'Duizend Schitterende sterren' een verhaal over de rol van de vrouw in de Afghaanse samenleving. In totaal heeft de schrijver alleen in België en Nederland al ruim 2,5 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Khaled Hosseini is een van de meest succesvolle en geliefde auteurs ter wereld. De auteur woont in Californië. Hij is ook de ambassadeur voor de United Nations High Commissioner for Refugees en de United Nations Refugee Agency en is oprichter van de Khaled Hosseini Foundation, een organisatie die humanitaire hulp biedt aan Afghanistan.

 

ISBN: 9789023476603 - Paperback - 416 blz. - Prijs: € 19,90 - Uitgeverij: De Bezige Bij

Klik hier voor meer info