Recensie: Een Schreeuw op de Dam - Reindert Brongers


Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wordt er jaarlijks twee minuten stilte gehouden voor zij die gevallen zijn voor de vrijheid te herdenken.


Dat gebeurde ook op 4 mei 2010 tot er plots een lange, ijselijke schreeuw klonk. Een man was zomaar gaan schreeuwen en iemand riep “Bom,bom!”. De massa vluchtte uiteen en er ontstond een nooit geziene paniekaanval.


De ‘Damschreeuwer’ werd opgepakt en zeer merkwaardig: vijf minuten na het voorval werd de ceremonie gewoon verder gezet.


Iedereen veroordeelde de Damschreeuwer, behalve Martin Robben, een tv-deskundige die regelmatig op de Nederlandse televisie te zien is. Hij vindt dat de Damschreeuwer niets misdaan heeft. Het was volgens Robben eerder de man die “Bom,bom!” riep die verantwoordelijk was voor de veroorzaakte paniek en zeker het publiek zelf, dat wegrende terwijl er niets aan de hand was.


Martin Robben zag de gebeurtenissen op televisie en schreef er een artikel over, dat verscheen in de Volkskrant. Al snel kreeg Martin boze brieven en e-mails van mensen die zijn mening helemaal niet deelden. Martin Robben was in ongenade gevallen en het ging zo ver dat niemand nog zijn aanwezigheid, zelfs de omroepen niet, op prijs stelde...


‘Een Schreeuw op de Dam’ van Reindert Brongers is een vlot geschreven boek dat aanzet tot nadenken. De auteur vertelt het verhaal uit het oogpunt van Robben, wiens leven volledig veranderde na de gebeurtenissen tijdens de Dodenherdenking op de Dam.


Martin Robben bleef, ondanks alle tegenkantingen de man die al snel de nationale zondebok werd, steunen. Hij bleef, als zowat enige, geloven dat niet de man maar de menigte het grote gevaar vormde op de Dam.


Reindert Brongers laat in zijn boek zien hoe de wereld is veranderd na de aanslagen van 9/11 en hoe bang de mensen zijn voor het terrorisme.


De auteur debuteerde bij Uitgeverij Aspekt met de roman ‘Naar Artis’ over linkse studenten.  Hij studeerde in 1994 af aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Brongers is intranet-redacteur bij verzekeraar PGGM. Als freelance journalist schrijft hij onder meer voor de zaterdagbijlage van het Algemeen Dagblad.


ISBN: 9789461535733 - 130 pagina's - Prijs: €14.95 - Uitgeverij: Aspekt