Recensie: Eddy Merckx ~ Half mens, half fiets - William Fotheringham


In ‘Eddy Merckx ~ Half mens, half fiets’ gaat de Britse sportjournalist en auteur William Fotheringham op zoek waarom Eddy Merckx de grootste wielrenner aller tijden werd. Waarom al die jaren van opperste concentratie en waarom wou hij steeds winnen en waarom was hij onverzadigbaar.
Want hij won niet alleen bijna alle koersen, hij verpulverde tevens alle tegenstanders.

Er bestaan heel wat boeken over Eddy Merckx maar Fotheringham heeft niet het zoveelste boek over Merckx geschreven. Hij vertelt in zijn boek meer dan alleen een opsomming van ‘De Kanibaal’ zijn palmares. Het gaat naast de vele successen ook over de tragiek, de vermeende dopingaffaire en de tegenslagen die Merckx had in zijn carrière.

‘Half mens, half fiets’ is ingedeeld in twee grote delen. Het eerste deel gaat over de jeugd en de beginjaren van Eddy als renner.
Zo komen we te weten waarom Edouard Merckx, geboren in 1945 in Meensel-Kiezegem, later Eddy, een Franse roepnaam, en niet Ward, een Vlaamse naam, genoemd werd.


En dat Eddy het zachtaardige karakter van zijn moeder heeft en dat zijn idolen Stan Ockers en Jacques Anquetil waren.
Eddy ging niet graag naar school, hij zei van kindsbeen af dat hij wielrenner wou worden. Moeder Jenny was tegen het koersen, maar gaf later uiteindelijk toe en Eddy reed zijn eerste koers in de zomer van 1961 in Laken.

In deel twee beschrijft William Fotheringham de gloriejaren van Merckx. Merckx domineerde zijn sport zoals niemand dit deed of zal doen. De auteur beschrijft de koersen zo mooi dat het lijkt of je er als lezer middenin zit. Je voelt zo de sfeer, de spanningen, de vreugde maar ook het verdriet en de ontgoocheling voor, tijdens en na de wedstrijd.

Ook ploegmaats en tegenstanders schetsen een beeld van de grootste wielrenner aller tijden.
Merckx heeft in zijn professionele carrière 445 wedstrijden gewonnen. Maar dat heeft ook zijn tol geëist. Hoewel hij het in 1977 niet wou toegeven was zijn lichaam toen fysiek en mentaal op.
Op 19 maart 1978 reed Eddy in Kemzeke zijn laatste wedstrijd en kwam er een einde aan het tijdperk Merckx.

‘Half mens, half fiets’ is een fantastisch boek waarin de lezer te weten komt waarom Merckx onoverwinnelijk was. Wat er hem steeds weer toe dreef om de beste te zijn. Dit boek is een aanrader voor elke wielerfan.

ISBN: 9789085424109 - Paperback - 304 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: De Bezige Bij Antwerpen
Klik hier voor meer info