Recensie: De Lokroep van IS - Patrick Loobuyck


Patrick Loobuyck heeft met ‘De Lokroep van IS’ een actueel boek geschreven over Syriëstrijders en (de)radicalisering.


De auteur neemt het fenomeen Syriëstrijders onder de loep. Want nog elke maand vertrekken er Belgen naar Syrië of Irak, ons land levert per 1000 inwoners de meeste Syriëstrijders van Europa.


Hoe is het mogelijk dat er zoveel Syriëstrijders zijn? Wat drijft hen? Hadden we dit kunnen vermijden? En hoe moeten we hiermee omgaan? zijn enkele vragen uit het zeer interessante boek.


De auteur gaat samen met o.a. Johan Leman, Karin Heremans, Brice De Ruyver, Brahim Laytouss, Marion van San, Mohamed Achaibi op zoek naar de antwoorden.


Het doen en laten van geradicaliseerde Syriëstrijders houdt ons al een tijdje bezig. Mensen die hier zijn opgegroeid, laten alles en iedereen achter om te gaan vechten. De beelden van de gruweldaden van IS laat niemand onberoerd. De meningen over de beweegredenen en oorzaken van radicalisering lopen uiteen.


Met ‘De Lokroep van IS’ tracht Patrick Loobuyck antwoorden te verzamelen op alle vragen. De auteur verzamelt in zijn boek relevante informatie vanuit verschillende perspectieven en wil op die manier het debat over Syriëstrijders en radicalisering voeren.


Wie meer wil weten over Syriëstrijders en (de)radicalisring is dit boek een zeer volledig en uitstekend werk.


Patrick LOOBUYCK (red.) - De lokroep van IS.- Syriëstrijders en (de)radicalisering -. Uitgeverij: Pelckmans - ISBN: 978-90-289-8361-8 - 288 blz. - Prijs: € 21,50.


Met bijdragen van Mohamed Achaibi, Stijn Aerts, Rachid Benzine, Brice De Ruyver, Ludo De Brabander, Tarik Fraihi, Karin Heremans, Brahim Laytouss, Johan Leman, John Nawas, Lieven Pauwels, Marion van San en Jessika Soors