Recensie: De Kleine Fabre - Brigitte Minne


In de kunstenaarsreeks ‘De Kleine’ heeft Brigitte Minnen na ‘De Kleine Panemarenko’ met ‘De Kleine Fabre’ een tweede boek geschreven.

 

Brigitte sprak met Jan Fabre over zijn kindertijd en schreef een bijzonder en inspirerend verhaal over deze veelzijdige, niet onbesproken Antwerpse kunstenaar.

 

Jan is de zoon van Edmond Fabre en Helena Troubleyn. Bij zijn geboorte leek hij als twee druppels water op zijn overleden broer Emile, maar zijn karakter was zoveel verschillend.

“De kleine Jan was een sprinkhaan, een kwajongen. De Witte van Ernest Claes heeft er geen vergelijk aan”, aldus moeder Helena.

 

Kattenkwaad uithalen was zijn specialiteit. Zo stak hij de gordijnen in brand, ging met opgeheven zwaard voor een rijdende bus staan en ging hij bovenop het glazen schildpaddenhuis staan, met alle gevolgen van dien. Hij bracht zijn moeder vaak tot de rand van een zenuwinzinking.

 

De kleine Jan had zoveel fantasie en waagde zich vaak aan experimenten, die niet altijd goed afliepen. Toch legden ze de basis aan zijn latere carrière als kunstenaar.

 

Op school liep het ook niet zoals gewenst. Jan werd gepest door meester De Pooter, wat hem aanzette tot spijbelen. Hij pleegde liever winkeldiefstallen dan naar school te gaan.

Het was meester Frans Hendrickx die een tekening van Jan zag en het als een werk van een genie bestempelde. Meester Hendrickx was de eerste die in kleine Jan een kunstenaar zag en hem aanmoedigde om naar de academie te gaan.


Jan wou dolgraag tekenen en naar de academie gaan, maar dat was zonder zijn vader gerekend. Die had voor hem een goed woordje gedaan op de gemeente en Jan kon aan de slag bij de plantsoendienst…

Brigitte Minne
Brigitte Minne

‘De Kleine Fabre’ is opnieuw een mooi, interessant boek dat ons meer leert over de jeugd van deze bekende kunstenaar. Naast het verhaal bevat ‘De Kleine Fabre’ ook diverse, unieke kunst- en familiefoto’s.

 

De reeks ‘De Kleine’, uitgegeven bij De Eenhoorn, is met dit boek opnieuw een prachtexemplaar rijker. Auteur Brigitte Minne laat ons via haar boeken, kennismaken met de kindertijd van bekende kunstenaars, wat vaak verrassende verhalen oplevert.

 

De kleine kwajongen zou later uitgroeien tot een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van zijn generatie. Naast tekenaar is Jan Fabre ook een gewaardeerd operamaker, theaterregisseur, performancekunstenaar, choreograaf, scenograaf, schilder, beeldhouwer, installatiemaker en filmproducent.

 

ISBN: 9789058388933 - Hardcover - 144 blz. - Vanaf 12 jaar - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: De Eenhoorn

Klik hier voor meer info