Recensie: Collision . De Catastrofe - Sarah Morton


‘Collision - De Catastrofe’  is het verhaal van de 15-jarige Sarah, die vorig schooljaar lastig werd gevallen door haar leraar Gustaaf Straker, een ruwe, furieuze en opstandige dictator die niet voor rede vatbaar is.


Met de aanvang van het nieuwe schooljaar gaat Sarah naar de hoogste klas van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO5). Ze kijkt vol verwachtingen uit naar de start van het schooljaar.

Sarah is benieuwd naar Luka Jarvis, de spelbegeleidster met wie ze dit jaar zal samenwerken, maar ze is tevens ook bang voor de akelige gebeurtenissen die er ook dit schooljaar wellicht zullen komen.


Vanaf het moment dat ze Luka ziet, voelt Sarah zich goed. Ze ziet de spelbegeleidster vaak in de leraarskamer, op de gang of tijdens de middag, maar durft niet het initiatief te nemen om met haar te praten.

Dagen, weken en maanden gaan voorbij. Sarah heeft nog steeds de moed en de kracht niet om haar aan te spreken. Tot ze haar op het SO-plein ziet staan en Sarah haar aanspreekt. Het wordt een gesprekje van hooguit een minuutje, een gesprek dat voor Sarah een zaligmakend gevoel geeft. Het ijs is gebroken!


In de klas gaat het echter niet altijd naar wens. Er zijn de klasgenoten die haar, al dan niet bewust, vernederen, bespotten en haar zelfvertrouwen verdwijnt steeds meer en meer. Zeker wanneer Gustaaf les geeft, het lijkt wel of hij een militaire opleiding geeft. Sarah gaat hem steeds meer en meer haten.


Ze wil Luka aanspreken over de manier hoe Gustaaf met de leerlingen omgaat, maar op dat moment wordt Luka ziek. Sarah mist haar favoriete spelbegeleidster enorm, ze wordt door haar afwezigheid een geestelijk wrak en alsof dat nog niet genoeg is doet Sarah een schokkende ontdekking over Luka...‘Collision - De Catastrofe’ van auteur Sarah Morton is een autobiografisch boek over een periode in haar leven waarin ze zich afwisselend euforisch gelukkig of uiterst wanhopig voelde. Met dit boek probeert ze deze periode te verwoorden en te delen met de lezer.


‘Collision - De Catastrofe’  is het schrijnend verhaal van een 15-jarig, klein en tenger meisje dat door problemen thuis en op school depressief werd. Het is een uniek boek, geschreven vanuit het standpunt van Sarah zelf, dat de lezer een inzicht geeft in haar doen en denken.

De manier waarop Sarah haar leven als tiener met autisme beschrijft, is een bewijs van veel moed, doorzettingsvermogen en tevens een kaakslag voor de begeleiding binnen het Voortgezet Speciaal Onderwijs.

‘Collision - De Catastrofe’ van Sarah Morton, een boek dat we zeker aanbevelen aan iedereen!


ISBN: 978-90-484-0388-2 - Paperback - 342 blz. - Prijs: € 20,95 - Uitgeverij: Free Musketeers

Klik hier voor meer info