Recensie: Bus 26 - Hans Vanacker


‘Bus 26’ van Hans Vanacker is het verhaal van Pieter-Jan, een 11-jarige jongen die op weg naar school gepest wordt op Bus 26 door Zegher. Die probeert steeds in de belangstelling te staan bij zijn vriendinnen, en dat ten koste van Pieter-Jan. Ook op school weet iedereen dat hij gepest wordt door Zegher.

Pieter-Jan zijn zelfvertrouwen vermindert met de dag. Hij kan zich niet meer concentreren in de klas en durft zijn verhaal niet te vertellen tegen zijn mama. Op school is hij voortdurend bang om uitgelachen te worden en tijdens de pauze is het toilet het enige, veilige plekje voor Pieter-Jan.

Wanneer Zegher een busje scheercrème op Pieter-Jan zijn hoofd heeft leeggespoten durft de totaal ontredderde jongen niet meer met de bus naar school. Iedereen had hem uitgelachen na dit pijnlijk voorval. Zelfs Sam, zijn enige vriend op school, heeft hem in de steek gelaten. Pieter-Jan gaat vanaf nu te voet naar school;

Zijn moeder en zus Erika maken zich zorgen om hem. Hij straalt geen levensvreugde meer uit en eetnamper nog iets.

Dan krijgt Pieter-Jan onverwachts hulp van zijn andere zus Lien. Dat had hij helemaal niet van haar verwacht. Lien is net de persoon waar Pieter-Jan niet goed mee kan opschieten, want ze is het tegengestelde van Pieter-Jan. Ze luistert nooit en doet steeds haar eigen zin.
Hij vertelt haar het hele verhaal en Lien vindt dat Zegher een lesje verdient. Ze heeft een plan en Pieter-Jan is blij dat zijn zus hem wil helpen.

Maar wat is ze van plan? En waarom wil ze niets verklappen? Is Lien wel te vertrouwen?

‘Bus 26’ brengt het ontroerende verhaal van een jongentje dat gepest wordt. Jammer dat deze verhalen ook in het echte leven nog steeds voorkomen. Hopelijk kan dit boek enkele pesters op andere gedachten brengen en denken ze eerst na voor ze iemand willen pesten.
Want iedereen heeft het recht om zorgeloos door het leven te gaan. Zonder gepest te worden!

ISBN: 9789058388001 - 104 blz. - Prijs: € 14,95 - Vanaf 10 jaar - Uitgeverij: De Eenhoorn
Klik hier voor meer info