Recensie: Blijf van mijn lijfje - Annemie Struyf & Johanna Laurent


In Afrika is vrouwenbesnijdenis al 10 jaar wettelijk verboden. Toch worden er nog altijd jaarlijks honderdduizenden meisjes illegaal besneden. Elk jaar vinden in Afrika in de maand december dagelijks massabesnijdenissen plaats. Op een afgelegen plek in de hoogvlakte worden meisjes om gruwelijke wijze besneden. De meisjes worden op voorhand niet ingelicht en weten niet wat hen overkomt.

 

Na de besnijdenis zijn ze in shock, terwijl hun familie feest en danst. Want nu zijn de meisjes klaar om uitgehuwelijkt te worden. Alles draait om de bruidsschat die de familie van de bruid krijgt. Ze hebben de bruidsschat nodig om te overleven of om de jongens te laten studeren.

 

Vele meisjes weigeren om besneden te worden en lopen weg. Ze zoeken hun toevlucht in de school van Amina en Tobias. Samen runnen zij een school die in de vakantie dienst doet als vluchthuis. Zolang de meisjes in de school verblijven zijn ze veilig, maar de kans dat ze alsnog besneden worden blijft bestaan.

 

Al een paar jaar proberen Keniaanse vrouwen Annemie Struyf te overtuigen om een reportage te maken over vrouwelijke genitale verminking. Annemie is verontwaardigd om zoveel onrecht en stort haar hart uit bij haar dochter Johanna, die pas afgestudeerd is als journaliste. Net als haar moeder is Johanna ook verbolgen. Moeder en dochter waren zo geschokt dat ze besloten een boek te schrijven over genitale verminking van meisjes.

 

Op 17 oktober 2012 kreeg Annemie een e-mail van haar Afrikaanse vriendin Achieng, dat  de besnijdenissen zullen plaatsvinden van 7 tot 20 december. Voor Achieng is de komst van Annemie heel belangrijk, ze vindt dat het hoog tijd is dat de wereld te zien krijgt wat er in Kenia gebeurt.


Annemie vertrekt op 7 december naar Afrika om een reportage te maken over de vrouwenbesnijdenissen terwijl Johanna verhaal zoekt in België. Want ook in België wonen vrouwen die het slachtoffer geworden zijn van genitale verminking. Johanna vroeg zich af wie die meisjes zijn en wat er met hen gebeurd is. Ze vond meisjes die wilden getuigen en komt te weten dat zelfs in het Westen in het geheim besnijdenissen plaatsvinden.

Annemie Struyf
Annemie Struyf

Annemie en Johanna bundelden al hun ervaringen in een boek dat de titel 'Blijf van mijn lijfje' kreeg. Hiermee willen de dames de taboe over genitale verminking bij meisjes slopen.

Annemie en Johanna vertellen elk apart hun eigen verhaal, aangevuld met het SMS verkeer dat moeder had tijdens haar verblijf in Afrika met haar dochter. Hun eigen ervaringen worden aangevuld met getuigenissen van zowel besneden als niet besneden meisjes uit Afrika en België en vele foto's.

 

Net zoals in de reportage over genitale verminking bij meisjes in het één-programma ‘Via Annemie’ moet je tijdens het lezen van dit boek naar adem happen. Dit boek maakt heel wat los bij de lezer en de gruwel die de meisjes moeten ondergaan staat in je geheugen gegrift.

 

Annemie Struyf is journaliste, schrijfster, tv-maker en moeder van vijf kinderen. Zij publiceerde ophefmakende reportages in toonaangevende bladen en sleepte op die manier heel wat journalistieke prijzen in de wacht.

 

Vanaf 2002 publiceert zij verschillende bestsellers: 'A la limite' (2002), 'Insjallah mevrouw' (2004) en 'Mijn status is positief' (2005) en ‘Ladies first & First Ladies’ (2008) beheersten onafgebroken de boeken top tien. Ook in de tv-wereld leidt haar journalistieke talent tot hooggewaardeerde en veelbesproken reportages.

 

Johanna Laurens is de dochter van Annemie Struyf en is pas afgestudeerd als historica en journaliste.

 

ISBN: 9789401415118 - Gebonden - 226 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo