Recensie: Max en Lili - Dominique de Saint Mars


Bij Ballon Media zijn er de eerste negen verhalen van Max en Lili in het Nederlands verschenen.

 

‘Max en Lili’ is een Zwitsers concept verschenen bij uitgeverij Calligram. De verhalen zijn geschreven door de Franse sociologe en jeugdschrijfster Dominique de Saint Mars en de illustraties zijn gemaakt door Serge Bloch. Deze reeks is speciaal gemaakt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. In het Frans is Max en Lili een monstersucces, er zijn intussen meer dan honderd titels beschikbaar.

 

 

De verhalen gaan over alledaagse dingen zoals ruzie, jaloezie, zakgeld of beleefdheid, maar ook over meer beladen thema’s zoals scheiding, drugs en mishandeling.

 

Bij het maken van deze serie is er speciaal voor een stripverhaal gekozen om een familiale en gezellige toets aan de tekst te geven en vooral om de dialoog in echte kinderwoorden te voeren zodat de woorden echt klinken en niet geforceerd aanvoelen.

 

We stellen graag enkele titels voor uit deze leuke en vooral leerrijke serie:


In ‘Max en Lili houden van merkkledij’ zijn onze twee vrienden het beu om steeds dezelfde kleren te dragen. Ze willen nieuwe en wel merkkledij. Want met merkkledij hoor je bij de groep, zie je er rijker uit en kan je pronken met de naam of het logo van een merk. Althans toch volgens Max en Lili.

‘Max en Lili vieren Kerst met de familie’ toont aan dat Kerstmis een familiefeest is waar geen familieruzies in passen. Het is het feest om ook eens aan afwezige, teleurgestelde en eenzame mensen te denken. En zou de Kerstman eigenlijk wel bestaan? Lili twijfelt…

 

‘Lili is verliefd’ gaat over verliefd zijn. Lili is verliefd op Hugo en is te verlegen om het toe te geven aan haar vrienden. Verliefd zijn gaat gepaard met geluk maar ook met de angst om bedrogen te worden...

 

In deel 6 ‘Lili wordt beetgenomen op internet’ hebben de twee een nieuwe computer. Dankzij het internet kan je allerlei leuke dingen doen zoals spelletjes spelen, met vrienden praten en films bekijken. Toch laat Lili zich beetnemen en haalt cyberstommiteiten uit..

 

In ‘Lili wordt beetgenomen op internet’  vinden we ook een handig e-woordenboek en talrijke e-tips terug.

 

Naast het stripverhaal bevat elk boekje een aantal vragen waar je met je ouders of vrienden over kunt praten. De verhalen van Max en Lili zijn uitgebracht in een klein, handig formaat. Dankzij deze reeks ontdekken kinderen op een leuke manier hoe het er vaak ‘in het echte leven’ aan toe gaat.

 

Met de komende feestdagen in het vooruitzicht, zeker het overwegen waard om aan te schaffen!

 

Zijn reeds verschenen in het Nederlands :

  • Lili maakt ruzie met haar broer
  • Max en Lili vieren kerst met de familie
  • Lili wil graag een poes
  • Lili wordt beetgenomen op internet
  • Max en Lili houden van merkkleding
  • Max gaat niet graag naar school
  • Lili is verliefd
  • Max is verslaafd aan computerspelletjes
  • De ouders van Max en Lili maken ruzie

 

 

Klik hier voor meer info