Klaudia Raczova schrijft haar levensverhaal als asielzoekerskind neer in 'Het meisje zonder identiteit'


‘Het meisje zonder identiteit’ is het schrijnende verhaal van de 28-jarige Klaudia Raczova, die haar volledige jeugd als asielzoekster doorbracht.


Klaudia werd geboren in Slowakije en op haar negende verliet ze samen met ouders haar land en kwam ze eerst in Nederland en later in België terecht. Ze verbleef gedurende vijftien jaar in twaalf asielcentra en drie OCMW-woonsten.

Haar jeugd was een regelrechte hel voor haar. Zo werd Klaudia mishandeld door haar alcoholistische stiefvader en leefde ze in onzekerheid, angst en terreur.  Ondanks alle ellende stond Klaudia bekend als ‘de vlinder’, om haar vrolijkheid en vrijheidsdrang. Ze gaf de hoop nooit op en vocht zich een weg naar buiten, naar een écht leven, naar een identiteit.

“Dit boek schrijven was echt belangrijk voor mij. Het is een soort van therapie om mijn verleden definitief af te sluiten”, aldus Klaudia Raczova. “ Ik wou een boek schrijven over mijn jeugd en ben in contact gekomen met Raf Liekens . Samen met hem schreef ik dit boek neer. Met na een jaar goede samenwerking dit resultaat, waar ik trots op ben.”

Toch was ze bang en angstig wanneer het boek klaar was. “Ik had van die vragen in mijn hoofd zoals ‘Wil ik echt wel dat dit boek verschijnt?’ en ‘Ben ik er wel klaar voor?’
Ik geef tenslotte mijn hele leven bloot met mijn verhaal. Vroeger wou ik dat tegen niemand vertellen en nu kan iedereen het lezen.
Maar naarmate de tijd verstreek werd ik meer en meer zeker dat dit de juiste beslissing was. Ik krijg alleen maar positieve reacties, de mensen begrijpen mij en dat doet enorm deugd”.

Op de vraag of ze kwaad is op België antwoordde Klaudia: “ Ja en neen, de procedure heeft onmenselijk lang geduurd. Het zou niet mogen dat een kind steeds weer opnieuw van het ene naar het andere asielcentrum moet verhuizen. En na een jarenlange lijdensweg wou de staat ons dan alsnog uit het land zetten! Dat is echt mensonwaardig. Daarvoor ben ik kwaad op het land.


Maar ik ben ook blij en dankbaar dat sommige mensen en instanties een oogje dichtknepen voor ons, op het moment dat we het land uit moesten. Niet iedereen heeft het geluk om hier te mogen blijven, er zijn immers duizenden mensen die in België asiel aanvragen.
Maar waar ik voor pleit is dat iedereen op een menswaardige manier opgevangen kan worden en niet als beesten.”

De toekomst ziet er voor de 28-jarige Klaudia rooskleurig uit. “Ik heb nu een verblijfsvergunning en sta op het punt om Belg te worden. Ik woon nu sinds kort in mijn eigen flatje en droom er van om een gezinnetje te stichten. Ik ben nu écht gelukkig!”, adus een stralende Klaudia Raczova.

ISBN 9789022328149 - Prijs: € 19,95 – 224 blz. – Paperback – Een uitgave van Manteau
Klik hier voor meer info