DVD tip: WOLF HALL - Peter Kosminsky


Het jaar 1500, tijdens een van de woeligste periodes uit de heerschappij van Henry VIII (Damian Lewis uit Homeland). De koning probeert samen met zijn eerste vrouw, Katherine van Aragon, een erfgenaam te krijgen, maar is klaar om het op te geven. Hij heeft kardinaal Wolsey, de aartsbisschop van York, gevraagd om een annulatie van het huwelijk te bekomen.


Eenmaal Rome dat weigert, weet de geestelijke onmiddellijk dat hij een vroegtijdige dood riskeert. Ook de twee machtigste dames van het koninklijk hof hebben hun pijlen op Wolsey gericht. Koningin Katherine wordt immers niet bepaald vrolijk van het feit dat haar maagdelijkheid op haar huwelijksnacht in vraag wordt gesteld, terwijl Anne Boleyn, de huidige minnares van de koning, nog steeds een wrok tegen hem koestert omdat hij in het recente verleden een andere romance de kiem in heeft gesmoord, waardoor haar kansen op een strategisch lucratief huwelijk aanzienlijk zijn geslonken.

Het ziet er dus slecht uit voor de kardinaal, die zich genoodzaakt ziet om te vertrouwen op de kunde van Thomas Cromwell (Mark Rylance), een zelfopgeleide man van simpele afkomst die Wolsey opnieuw in de gunst van Henry VIII moet zien te brengen.


Cromwell zelf hecht weinig waarde aan de (te) strikte geloofsleer en machtsstructuur van de Rooms-katholieke Kerk. In het geheim spreekt hij geregeld af met een groepje aanhangers van William Tyndale (die een belangrijke rol zal spelen in de protestantse reformatie), waardoor hij een natuurlijke vijand is geworden van de loyale Thomas More, die erin slaagt om Wolsey af te schilderen als een ketter en hem te vervangen als hoofdkanselier.

Te midden van het politieke steekspel, bezwijken Cromwells vrouw en twee dochters aan en mysterieuze epidemie, maar dat weerhoudt hem niet om Wolseys plaats aan het hof in te nemen wanneer die laatste uiteindelijk wordt verbannen. Daar blijkt de koning een natuurlijke bondgenoot te zijn, maar Cromwell zal al zijn vaardigheden en kennis moeten aanwenden om tussen alle intriges, sterfgevallen en leugens staande te blijven.


Het indrukwekkende Wolf Hall is een zesdelige adaptatie van de meermaals bekroonde romans Wolf Hall en Bring Up the Bodies, die samen met The Mirror and the Light, dat Hilary Mantle momenteel aan het schrijven is, een trilogie zullen vormen. Centraal staat Cromwell, een van de eerste mensen aan het hof van de koning die beseften dat de toekomst niet was voorbehouden aan de adel, maar wel aan handelaars en economen.

De eerste twee romans tellen samen zo’n 1000 pagina’s, maar scenarist Peter Straughan, die onder andere ook The Men Who Stare at Goats en The Debt schreef, wist die handig te distilleren naar zes afleveringen die eerder dit jaar voor het eerst werden uitgezonden op BBC 2. De keuze van de ervaren Peter Kominsky als regisseur had toen al duidelijk gemaakt dat de reeks iets grimmiger en realistischer zou worden dan gelijkaardige kostuumdrama’s als The Tudors en dat is ook gebeurd. Oorspronkelijk zou er om te filmen uitgeweken worden naar België, maar uiteindelijk werd er toch beslist om voornamelijk op te nemen in gebouwen uit de middeleeuwen en de Tudorperiode.

Dat gebeurde in onder andere Gloucestershire, Oxfordshire, Wiltshire en Kent. Verder nam regisseur Kosminsky heel wat scènes op onder kaarslicht, waardoor de hele reeks nog authentieker oogt. Al heeft een acteur als Mark Rylance, die wereldwijd wordt gezien als een van de beste Shakespearevertolkers van het moment, daar natuurlijk ook veel mee te maken.


De reeks werd prompt genomineerd voor maar liefst zes Primetime Emmy’s: die voor beste hoofdrolspeler, bijrol, regisseur, scenarist, casting en limited serie.

Technische fiche

Speelduur: 300 minuten

Uitvoering: 2 dvd’s of Blu-rays

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Regie: Peter Kosminsky

Scenario: Peter Straughan, gebaseerd op de romans van Hilary Mantel

Productie: Mark Pybus

Muziek: Debbie Wiseman

Cinematografie: Gavin Finney

Montage: David Blackmore, Josh Cunliffe

Artistieke fiche

Mark Rylance: Thomas Cromwell

Damian Lewis: Henry VIII

Claire Foy: Anne Boleyn

Thomas Brodie-Sangster: Rafe Sadler

Joss Porter: Richard Cromwell

Bernard Hill: Hertog van Norfolk

Hannah Steele: Mary Shelton

'Wolf Hall' is uitgebracht door Justentertainment op dvd en blu-ray.