DVD tip: The Interceptor - Seizoen 1


BBC-serie The Interceptor opent met de jonge Ash, die als kind meemaakt hoe zijn vader iemand neerschiet omwille van een drugdeal die fout is gelopen.

 

Daarop springen meteen enkele jaren de toekomst in. Ash (O.T. Fagbenie uit onder andere FM en Looking) werkt nu als agent bij de douane. Hij heeft een enorme afkeer ontwikkeld van drugs en is bereid om buiten de lijntjes te kleuren.

 

Vooral het feit dat minder belangrijke dealers vaak tegen de lamp lopen terwijl de echt grote vissen buiten schot blijven, is enorm frustrerend voor hem.

Tijdens een poging om drugs in beslag te nemen wordt de beste vriend van Ash, Tommy (Robert Lonsdale), geraakt door een meedogenloze crimineel Jago (Paul Kaye), waardoor hij volledig verlamd wordt achtergelaten.

 

Kort daarop wordt Ash benaderd door zijn vroegere mentor, Valerie (Lorraine Ashbourne, bekend van onder andere King Kong en Jane Eyre), om een nieuwe antidrugseenheid te vervoegen; UNIT (kort voor ‘Undercover Narcotics Investigation Team’). Ondanks het feit dat zijn vrouw een beetje overbezorgd is, besluit Ash toe te stemmen.

 

Gedurende het daaropvolgende onderzoek begint de drang naar wraak echter steeds sterker te worden, waardoor Ash meer en meer ondoordachte beslissingen begint te nemen en in conflict geraakt met zijn teamleden. Ondertussen blijkt de machtige misdaadbaas Roach (Trevor Eve, die vroeger al schitterde in uitstekende series en films als Waking the Dead en Troy) achter de schermen van de stad aan de touwtjes te trekken…

Jarenlang vond de BBC geen antwoord op de afwezigheid van de ooit immens populaire serie Spooks. Het bleef een leemte in de programmatie van de zender.

 

Fans vroegen met de regelmaat van de klok waarom de Britse zender geen nieuwe serie binnen hetzelfde genre bestelde. Toen The Interceptor werd aangekondigd, ging dat dan ook gepaard met de nodige hooggespannen verwachtingen. De sfeer doet uiteindelijk denken aan een kruising tussen het al vermelde Spooks en die Amerikaanse favoriet, The Wire.

Het resultaat is een ouderwetse politiereeks vol stunts, achtervolgingen en gevechten, met een typische ‘bad boy’ die soms op een ongeleid projectiel lijkt, maar dankzij een aantal sterk ontwikkelde vaardigheden mag aanblijven als hoofdpersonage. Dat lang niet alles wat Ash probeert ook lukt, is daarbij een verademing na tientallen reeksen waarin de persoon waar alles om draait over haast bovennatuurlijke eigenschappen blijkt te bezitten waarmee bijna elke misdaad bijna altijd snel wordt opgelost.


Technische fiche

 

Speelduur: 400 minuten (8 x 50 minuten)

Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Beeldformaat: 16:9 (dvd en Blu-ray), 1080p (Blu-ray)

Audio: Dolby Digital 5.1 (dvd), DTS 5.1 (Blu-ray)   

Distributie: Just Entertainment

Regie: Farren Blackburn, Julian Holmes, Richard Senior, Cilla Ware

Scenario: Tony Saint, Simon Allen, Mark Catley

Productie: Patrick Schweitzer

Muziek: Paul Thomson

Cinematografie: Damian Bromley, Shane Daly, Nick Dance, Sam McCurdy

Montage: Ben Drury, Mike Phillips, Jason Savage, Sam Williams

 

Artistieke fiche

 

O.T. Fragbenie: Ash

Lorraine Ashbourne: Valerie

Lee Boardman: Xavier

Charlie de Melo: Martin

Trevor Eve: Roach

Anthony Grundy: Bernie

Jo Joyner: Lorna

Robert Lonsdale: Tommy