DVD recensie: Rectify


Bij Just Entertainment is het eerste seizoen van ‘Rectify’ op dvd en Blu-ray verschenen. Deze topserie van het productieteam achter Breaking Bad wist al zes belangrijke nominaties in de wacht te slepen. De cast bestaat uit o.a.  Aden Young (I, Frankenstein), Abigail Spencer (Mad Men, Suits), J. Smith-Cameron (True Blood) en Clayne Crawford (24, The Glades).

 

Het verhaal

Na jarenlange rust wordt het kleine Amerikaanse stadje Paulie wakker geschud wanneer Daniel Holden (Aden Young) na 19 jaar gevangenschap weer wordt vrijgelaten. Holden werd twee decennia geleden ter dood veroordeeld voor de brutale verkrachting en moord op een vijftienjarig meisje, maar recent aangetroffen DNA-materiaal lijkt naar een andere dader te wijzen.

 

Verantwoordelijke voor het nieuwe onderzoek is Daniels zus, Amantha (Abigail Spencer), die al die tijd rotsvast in zijn onschuld is blijven geloven. In die periode heeft ze een relatie opgebouwd met Daniels nieuwe advocaat, Jon Stern (Luke Kirby), die er uiteindelijk is in geslaagd om Amantha’s broer weer op vrije voeten te krijgen.

Niet iedereen is echter overtuigd van Daniels onschuld. Zijn moeder, Janet (J. Smith-Cameron) is ondertussen getrouwd met Ted Talbot Sr. (Bruce McKinnon), die de autohandel van de familie heeft overgenomen, en weet niet hoe ze zich moet gedragen tegenover haar zoon.


Wanneer Daniel dan ook nog eens aan zijn stiefbroer, Ted Talbot Jr. (Clayne Crawford), opbiecht dat hij in de gevangenis geregeld werd verkracht, begint deze ervan overtuigd te geraken dat de pas teruggekeerde ex-gevangene wel degelijk verantwoordelijk is voor de moord. Bovendien ziet hij Daniel als een bedreiging, omdat hij schrik heeft dat deze de zaak zal willen overnemen. Nog erger is dat Teds jonge echtgenote, Tawney (Adelaide Clemens), opeens geen zin meer heeft om te vrijen en zich aangetrokken lijkt te voelen tot Daniel.

Tenslotte is er ook nog senator Roland Foulkes (Michael O’Neill), die zijn huidig ambt grotendeels te danken heeft aan het feit dat hij Daniel jaren geleden als openbaar aanklager liet veroordelen, en publiekelijk begint te verkondigen dat hij nog steeds gelooft in diens schuld. Dat Daniel 19 jaar eerder zelf – volgens Amantha onder dwang – bekend heeft, sterkt Roland in zijn overtuiging.


Terwijl hij overal vreemd bekeken wordt, probeert Daniel zelf ondertussen een normaal leven te leiden, maar dat blijkt veel moeilijker dan verwacht. De vooruitgang in technologie en de veranderde gewoonten zorgen ervoor dat hij moeite heeft om zich aan te passen. Dat hij in vele gevallen ook nog eens behoorlijk kil en vreemd reageert, maakt alles nog erger. Heeft Daniel echt de moord gepleegd, of is hij gewoon een slachtoffer van het systeem? Dat mysterie wordt langzaam ontrafeld in dit eerste seizoen van Rectify.

Achtergrond

Rectify is de eerste volledig eigen serie van Sundance TV, dat zijn naam ontleent aan het meest prestigieuze, belangrijkste onafhankelijke filmfestival ter wereld. Sinds zijn ontstaan in 1996 brengt het voormalige Sundance Channel voornamelijk films, maar sinds kort wordt er ook sterk ingezet op miniseries en nu dus ook volledige tv-series.


Voor Rectify werd het productieteam van Breaking Bad aangetrokken, een serie die eerder te zien was op AMC, de huidige eigenaar van Sundance TV. Bedenker en scenarist Ray McKinnon, die tot nu toe vooral bekend was als acteur, liet zich inspireren door de vrijspraak van een aantal ter dood veroordeelden in de staat Illinois, een tiental jaar geleden.


Toch is Rectify vooral een karakterstudie en veel minder een politiek pamflet geworden. Dat de serie meteen een absolute voltreffer was en bijna enkel positieve recensies heeft gekregen, voorspelt alvast veel goeds. In de Verenigde Staten is men trouwens al aan het derde seizoen toe, terwijl de tweede jaargang ook in de Benelux nog dit jaar van start gaat.


Artistieke Fiche

Aden Young: Daniel Holden

Abigail Spencer: Amantha Holden

J. Smith-Cameron: Janet Talbot

Adelaide Clemens: Tawney Talbot

Clayne Crawford: Ted Talbot Jr.

Luke Kirby: Jon Stern

Jake Austin Walker: Jared Talbot

Bruce McKinnon: Ted Talbot Sr.

 

Technische fiche

Regie: Bill Gierhart, Jim McKay, Keith Gordon, Nicole Kassell, Ray McKinnon, Romeo Tirone

Scenario: Ray McKinnon, Evan Dunsky

Productie: Don Kurt

Muziek: Gabriel Mann

Cinematografie: Paul M. Sommers

Montage: Travis Sittard, Henk Van Eeghen

 

Dvd info

Release: 19 mei 2015

Distributie: Just Entertainment

CAP: €24,99

Verpakking dvd: 2 dvd digipack O-card

Verpakking Blu-ray: 2 Blu-ray Amaray + slipcase

 

Speelduur: 300 minuten (6 x 50 minuten)

Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1