Boekrecensie: Veronica. Dagboek van een moordenaar - Jana Baeskens


‘Veronica. Dagboek van een moordenaar’ is het debuut voor Jana Baeskens. Jana is pas zeventien en studeert Latijn-Wetenschappen aan het KTA van Brakel. Met dit debuut bewijst Jana dat ze heel wat in haar mars heeft.

 

Het verhaal

De zesjarige Veronica heeft per ongeluk haar vier maanden oude zus Kiara vermoord, althans dat denkt ze zelf. Maar haar ouders en de artsen denken dat Kiara overleden is aan wiegendood en dat Veronica een grote fantasie heeft.

 

Na de dood van haar zus is de situatie binnen het gezin veranderd. Haar ouders gaan allebei verschillend om met de dood van Kiara en zijn uit elkaar gegroeid, terwijl Veronica denkt dat dit haar schuld is.

 

Nu is ze vijftien jaar en is al jarenlang in behandeling bij een psycholoog. De moord op haar zus blijft nog steeds door haar hoofd spoken. Op school vindt iedereen Veronica raar. Haar klasgenoten mijden haar en vrienden heeft ze niet meer. Maar dit vindt Veronica niet erg. De enige waar Veronica contact mee heeft is de geest van haar zusje Kiara.

 

Maar dan komt er een nieuw meisje in de klas: Esmeralda (Esmée). Esmée wil vriendinnen worden met Veronica, maar deze laatste wil dat niet. Esmée is niet van haar standpunt af te brengen en langzaamaan groeit er dan toch een vriendschap tussen de twee.

 

Maar waarom wil Esmée tegen wil en dank vriendin worden met Veronica en is Veronica écht de moordenaar van haar zus?

‘Veronica. Dagboek van een moordenaar’ is een thriller voor young-adults, maar zeker ook een aanrader voor volwassenen.


Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage Veronica. Het is geschreven in de vorm van een dagboek waarin Veronica haar leven in neerschrijft.


Ieder hoofdstuk begint met een Latijns spreekwoord, dat toch wel voor een speciale sfeer zorgt. Het verhaal is zo levensecht geschreven dat je als lezer werkelijk in de huid kruipt van het hoofdpersonage. Dit verhaal heeft je vanaf de eerste pagina in zijn greep en laat je niet meer los!


‘Veronica. Dagboek van een moordenaar’ is een verhaal over een zoektocht naar jezelf, een voorliefde voor namen, het gevaar van kussens en mensen die Veronica heten maar bovenal over een onweerstaanbare moordlust.


Jana Baeskens is een naam om in het oog te houden. Het is ongelooflijk hoe een meisje van zeventien zo een verhaal kan neerpennen. Deze psychologische thriller is vlot geschreven, heel geloofwaardig en met een goed plot.


ISBN : 978 905 908 658 6 - Paperback - 141 blz. - Prijs: € 15,99 -  Uitgeverij: Davidsfonds