Boekrecensie: Jheronimus Bosch - Griffo


Dit jaar staat Jheronimus (Jeroen) Bosch in de kijker. Het is precies 500 jaar geleden dat de schilder overleed en er worden naar aanleiding van deze 500ste verjaardag diverse tentoonstellingen georganiseerd in zijn geboorteplaats ’s Hertogenbosch en elders. Bij Ballon Media is de strip ‘Jheronimus Bosch’ van Griffo verschenen.

 

Het verhaal speelt zich af in de vijftiende eeuw en het heden.

Het is 1460, ‘s Hertogenbosch. De jonge Jheronimus Bosch ziet overal demonen en is bang. Hij probeert zijn demonen te bedwingen door ze te schilderen. Wanneer de mensen zijn werken zien, met de vreemde, hallucinaire vormen en creaturen en de afgrijselijk fascinerende monsters, verklaren ze hem voor gek.

 

Maar Bosch heeft een probleem: de demomen ontsnappen telkens en alleen met demonicide, een speciaal soort vernis, blijven de demomen op het doek. Alleen professor Magus Maximus kan hem dat soort vernis bezorgen. Maar Magus Maximus wordt bedreigd door Lucifer, de grootste demon van allemaal…

 

In 2016 krijgt professor kunstgeschiedenis Mathilde De Vlaeminck in Gent de opdracht om een schilderij van Bosch te restaureren. Wanneer ze de vernislaag van het doek haalt, krijgen de demonen echter de kans om opnieuw te ontsnappen.

Mathilde De Vlaeminck wordt meegesleurd in het fantastische universum van Bosch, ergens tussen droom en werkelijkheid…

 

‘Jheronimus Bosch‘ is een prachtige uitgave van Griffo, die zowel voor het scenario als de tekeningen zorgde. Hij brengt met dit album vol unieke illustraties een passend eerbetoon aan de beroemde kunstenaar. Ook komen Gent en Antwerpen zeer herkenbaar in beeld gebracht.

‘Jheronimus Bosch‘  brengt een stukje geschiedenis in beeld, zonder dat het een saaie geschiedenisles wordt.

 

ISBN: 9789491684616 - Hardcover - 56 blz. - Prijs: € 16,95 - Uitgeverij: Glénat,